donderdag, december 25, 2014

SYRINSCAPE SCI FI PLAYER

SYRINSCAPE SCI FI PLAYER

Rollenspelsoftware
Benjamin Loomes

Uitgever: Syrinscape
Software
2014


Geluiden voor sf-rollenspelen

Een laatste check-up van alle systemen en je kunt vertrekken uit de ruimtehaven. Het zachte geruis van allerlei apparaten in grote, holle ruimtes is duidelijk hoorbaar op de achtergrond. Jouw droids leggen de laatste hand aan de reparaties die nodig waren na een recent gevecht met een sterrenkruiser, maar hun enthousiaste gebliep maakt duidelijk dat ze bijna klaar zijn met hun taak. Je duwt de nodige knopjes in op de console. Een aantal piepjes gaat het opstarten van de motors vooraf en het ruimteschip komt langzaam tot leven, klaar om te vertrekken naar een naburig zonnestelsel…

Een paar dagen later bevindt je jezelf op een veraf gelegen ijsplaneet. De kille wind is duidelijk hoorbaar om je heen en na een tijdje beginnen de verschillende geluiden die hij maakt je zelfs een indicatie te geven van hoe koud of sterk hij is. Doorheen alles hoor je echter jouw eigen adem in jouw ruimtepak weerklinken, terwijl elke stap die je maakt wat meer sneeuw onder jouw zware magnetische laarzen verbrijzelt. En dan hoor je het: beestachtig gegrom in de verte, gevolgd door een vervaarlijk, onmenselijk geschreeuw…Achtergrond

De Syrinscape Sci Fi Player is een programma dat je gratis kunt downloaden, maar dat net als de Syrinscape Fantasy Player pas volledig tot zijn recht komt als je er ook een aantal SoundSets voor aanschaft. Het is een enorm veelzijdig softwarepakket dat je op zowat elk mogelijk apparaat kunt draaien, of het nu een gsm, een tablet, een desktop of een laptop is. Daardoor kunnen spelleiders hun sessies erg veel sfeer verlenen en hun spelers nog vollediger onderdompelen in de wereld die ze samen met hen creëren. Voor een meer volledige beschrijving, kan je onze bespreking van de Syrinscape Fantasy Player lezen. Deze Sci Fi Player werkt immers nagenoeg identiek, maar heeft skins die perfect passen bij het genre (een andere voor elke SoundSet) en hetzelfde geldt natuurlijk voor de geluidslandschappen zelf.
Hoe het werkt

Net zoals dat het geval is bij de Syrinscape Fantasy Player, is elke SoundSet opgebouwd uit een aantal Elements die je elk apart kunt laten afspelen. Een slider zorgt er bovendien voor dat je zelf kiest hoe aanwezig elk Element in de mix zit. Telkens worden er ook een aantal Moods gegeven die elk voor een vooraf ingestelde combinatie van Elements zorgen. Voor de SoundSet Spaceship Battle zijn er bijvoorbeeld vier Moods: Dog Fight, Minor Skirmish, Battle Fleet en No Music. Het aantal Elements is bovendien indrukwekkend: Music, Laser Strafes 1, Laser Strafes 2, Lasers Rapidfire 1, Lasers Rapidfire 2, Explosions Large, Explosions Even Larger, Ship Fly By Large, Ship Fly By Medium, Ship Flyby Small, Lasers Lite, Capital Ship Engines en Capital Ship Guns.

Dat er zoveel Elements zijn, is overigens niet verwonderlijk: sf is immers een nog breeder genre dan fantasy en er zijn vaak nog meer verschillen tussen de verschillende werelden en subgenres. Om voldoende universeel te kunnen zijn, is het voor heel wat SoundSets dus nodig om voldoende opties te hebben.

De One-Shots (buttons die je onderaan kunt aanklikken voor een eenmalig geluid) zijn zoals bij de Fantasy Player beschikbaar voor elke SoundSet. In dit geval gaat het om: Distress Signal, Scanner, Capital Ship Guns Rapidfire, Explosion, Blaster Impact en Laser Shot. De One-Shots bovenaan verschillen per SoundSet (ook het aantal verschilt trouwens). Voor Space Battle krijgen we bijvoorbeeld: Tractor Beam, Bomber Hits, Bf-Laser en opnieuw Capital Guns Rapidfire.

Een ander goed voorbeeld is Market Street 2076, dat perfect past bij eender welk cyberpunkspel, maar ook voor andere sf-genres erg van toepassing is. Hier krijg je maar liefst zes Moods: Busy, Not So Busy, Deserted, Bladerunner, Neo Tokyo en Alley Market. De Elements zijn: Music, During a Rain, Crowd Ambience: Vendors, Crowd Ambience: Loiterers, Foot Traffic, Vehicle Traffic, More Vehicle Traffic, Advertisement Echoes, Asian Undertones en Neon Lights. Er zijn bij deze SoundSet twee One-Shots bovenaan: Walking Mech en Nearby Explosion.

Ook nu is het mogelijk om sliders op een bepaalde positie te plaatsen en die te saven als jouw eigen Mood, maar niet om Elements van de ene naar de andere SoundSet te importeren.

Tenslotte zijn er voorlopig minder SoundSets beschikbaar dan voor de Syrinscape Fantasy Player, maar wat er nu al is, zou wel voldoende moeten zijn voor de meeste avonturen (er komen binnenkort overigens nog meer SoundSets uit). Wij testten: Shipboard, Blaster Battle, Shapeship Battle, Market Street 2076, Cyberpunk Disco, Frozen Moon en Nebula, terwijl er nog twee andere SoundSets beschikbaar zijn die we niet konden uitproberen.Conclusie

Niet aan twijfelen: de Syrinscape Sci Fi Player is écht een waardevolle toevoeging voor elk sf-rollenspel! Wij genoten enorm van de verschillende geluiden en de veelzijdigheid van dit fantastisch product en dat zal jij wellicht ook doen! 

Beoordeling: **** (uit vijf sterren)

Meer info: www.syrinscape.com


Door; Dirk Vandereyken