donderdag, december 25, 2014

Achtung! Cthulhu: Allied Investigators – Pack 1

Achtung! Cthulhu: Allied Investigators – Pack 1
MiniatuurbesprekingUitgever: Modiphius Entertainment
1 pakketje met 3 figuurtjes (schaal: 28mm) / 2014 / ****
Recensent: Dirk Vandereyken
Achtergrond

Achtung! Cthulhu is een uniek rollenspel dat ook een eigen boardgame (en binnenkort dus film) heeft. De genre houdt het midden tussen het soort pulp dat je van Indiana Jones of Hellboy verwacht en de gitzwarte gotische horror van H.P. Lovecraft. Alle rolenspelboeken die tot nu toe zijn uitgebracht bevatten zowel statistieken voor Call of Cthulhu van Chaosium als voor Savage Worlds
Over het algemeen wordt aangenomen dat Call of Cthulhu vooral een passend spelsysteem is voor wie de griezel van Achtung! Cthulhu wil benadrukken, terwijl Savage Worlds beter geschikt is voor wie meer van het pulpgenre houdt.
In dit pakketje vind je drie helden terug die ook voorkomen in Tales of the Crucible, een verzameling kortverhalen voor Achtung! Cthulhu die je gratis kunt downloaden. Ook in verschillende boeken voor dit rollenspel worden de personages vermeld. Allied Investigators – Pack 1 toont de ‘onderzoekers’ in een iets later stadium van de Tweede Wereldoorlog: de Russische tankbestuurster Natalya Petrova is al bezeten door de geest van Moeder Rusland en professor Deadman is een spreuk aan het voorlezen terwijl hij het hoofd van een Mi-Go (een gevleugeld, insectachtig ras dat een basis onderhoudt op Pluto) vasthoudt. Ook sergeant Carter lijkt een monster overwonnen te hebben en houdt triomfantelijk een afgehakte tentakel vast in een hand, terwijl hij met het andere een groot Thompson machinepistool vasthoudt.   De figuurtjes

Wat onmiddellijk opvalt, zijn de totaal verschillende, maar realistische poses die deze protagonisten erop nahouden: Deadman lijkt zelfzeker, maar ook voorzichtiger, terwijl Natalya aan het schieten is terwijl ze verder loopt. Carters pose ziet er dan weer het stoerst uit. Een van de leukste houdingen is echter die van de demon op Natalya’s rug, die het figuurtje echt een speciale ‘look’ geeft.
Zoals het geval is met de meeste figuurtjes voor Achtung! Cthulhu die aanvankelijk uitkwamen, is er voor deze miniatuurtjes wat assemblage vereist. Vooral Natalya heeft wat zorg nodig. Elk figuurtje heeft een aparte arm die je nog moet vastplakken of –pinnen, maar de demon van Natalya heeft nog twee aparte armen en een extra tussenelement.  Gelukkig past alles goed in elkaar en hoefden we niet lang te proberen om alle stukjes bij elkaar te puzzelen. Het zorgt er in ieder geval wel voor dat je wat kunt variëren, zodat je er een eigen dynamiek aan kunt geven. Wel is het natuurlijk zo dat een demon op de rug plaatsen meteen ook betekent dat het figuurtje moeilijker voor andere doeleinden (of spelen) te gebruiken is. In het geval van Allied Investigators – Pack 1 is het echter zo dat je het monster ook gewoon kunt weglaten. Het is perfect mogelijk om alleen Natalya uit te beelden, al verliest het figuurtje dan wel aan présence. Dat is niet het geval bij de twee andere helden, die uit zichzelf wat meer uitstraling hebben. Ook bevat Carter wellicht de meest interessante details en moet je het figuurtje verschillende keren bekijken om die allemaal te ontdekken – een pluspunt, wat ons betreft.
Dit zijn leuke figuurtjes, die door de nadruk op het horroraspect en de extra ‘accessoires’ wel iets minder bruikbaar zijn voor andere moderne rollenspelen of miniature battle games – tenzij de spelers overeenkomen om zaken als het Mi-Gohoofd gewoon te negeren.


Meer info: www.modiphius.com  

Disclaimer

Ik heb deze recensie objectief aangevat, maar ben ook de scenarist van Achtung! Cthulhu: The Secret War, de film die ik voor Modiphius Entertainment heb geschreven. Een van de drie personages die door deze figuurtjes wordt uitgebeeld komt ook in de film voor.