donderdag, december 25, 2014

Achtung! Cthulhu: Cold Ones

Achtung! Cthulhu: Cold Ones
Miniatuurbespreking


Uitgever: Modiphius Entertainment
Beeldhouwer: Russ Charles
1 pakketje met 3 figuurtjes (schaal: 28mm) / 2014 / ****
Recensent: Dirk Vandereyken


Disclaimer
Ik heb deze recensie objectief aangevat, maar ben ook de scenarist van Achtung! Cthulhu: The Secret War, de film die ik voor Modiphius Entertainment heb geschreven. Een van de drie personages die door deze figuurtjes wordt uitgebeeld komt ook in de film voor.

Achtergrond
Cold Ones zien er vaag uit als bleke mensen wier huid bedekt is met ijs. Overal steken harde, messcherpe stukjes ijs echter uit hun lichaam, waardoor ze er niet alleen vervaarlijk uitzien, maar ook heel dodelijk zijn. Aanvankelijk lijken ze haast geesten te zijn en Cold Ones kunnen we degelijk door de nauwste openingen slippen, maar ze zijn wel degelijk materieel en kunnen met het doodste gemak vlees van beenderen scheiden. Ze zijn overigens eigen aan de Achtung! Cthulhu-setting.
De figuurtjes
Zeker weten: van alle figuurtjes die er voorlopig voor Achtung! Cthulhu beschikbaar zijn, horen de Cold Ones tot onze favorieten. Dat heeft niet enkel te maken met het feit dat ze er cool (in alle betekenissen van het woord) uitzien: we zeggen het ook omdat ze gemakkelijker te assembleren zijn dan, bijvoorbeeld, de Deep Ones of de Hounds of Tindalos. Die wezens duiken wel vaker op in de ‘Cthulhu mythos’, terwijl Cold Ones wellicht minder vaak zullen kunnen gebruikt worden. Aan de andere kant zou je ze met enige goede wil wel kunnen laten doorgaan voor een soort Elemental in een fantasy rollenspel, of voor een andere soort ijsmonsters.
Klein minpuntje is dat de Cold Ones er – enigszins begrijpelijk – iets statischer uitzien dan, pakweg, de figuurtjes in beide Allied Investigators-pakketjes. Vooral de Cold One die beide armen wijd uitspreidt, is misschien een beetje te weinig elegant. Leuk is dan weer wel dat er in elke pose wel een verhaal steekt en dat de verschillende Cold Ones zo een eigen identiteit hebben gekregen. Tof!
Meer info: www.modiphius.com