donderdag, december 25, 2014

Achtung! Cthulhu: Allied Investigators – Pack 2

Achtung! Cthulhu: Allied Investigators – Pack 2
Miniatuurbespreking


Uitgever: Modiphius Entertainment
Beeldhouwer: Russ Charles
1 pakketje met 3 figuurtjes (schaal: 28mm) / 2014 / ****
Recensent: Dirk Vandereyken


Achtergrond
Net als Allied Investigators – Pack 1 bevat Pack 2 drie ‘onderzoekers’ voor het Achtung! Cthulhu-rollenspel die ook worden beschreven in de (gratis te downloaden) verzameling kortverhalen Tales from the Crucible. Een ervan, Ariane Dubois, speelt ook een grote rol in de film Achtung! Cthulhu: The Secret War, die we volgend jaar zullen opnemen.
Ariane wordt hier voorgesteld in een ‘latere’ versie. De film vindt plaats in september 1939, voordat een monster haar laat leven zodat het zich via haar kan voed


en op de zielen van nazi’s. Haar figuurtje wordt in actie voorgesteld met het monster op haar rug, maar je kunt het creatuur ook gewoon achterwege laten en niet monteren. Overigens kregen we tijdens de assemblage wel wat lijm op onze vingers, want de vleugels en het lijfje moet je ook nog allemaal afzonderlijk aan elkaar plakken.
Buiten Ariane is er ook nog korporaal Akhee ‘The Eye’ Singh, die niet alleen een mes in zijn handen heeft, maar ook een magisch oog. Tenslotte is er kapitein Eric ‘Badger’ Harris, die gebruik maakt van een speciaal ‘stoomgeweer’.


De figuurtjes
Alle figuurtjes zijn gebeeldhouwd op een schaal van 28 mm en hebben elk een ronde basis van 30 mm gekregen – standaard voor de meeste rollenspelen of ‘miniature battle games’. Zoals meestal het geval is, moet je ze zelf ook nog verven, wat natuurlijk een gedeelte van de ‘fun’ is.
Beeldhouwer Russ Charles levert haast altijd figuurtjes van goeie kwaliteit af en dat is ook hier weer het geval: er zijn heel wat leuke details te bespeuren in elk modelletje en de poses zijn zoals steeds behoorlijk realistisch, terwijl ook de gelaatsuitdrukkingen erg geslaagd zijn. Franse verzetsstrijdster Ariane heeft wel een weinig tot de verbeelding sprekend kleedje aan, waardoor ze visueel eigenlijk vooral opvalt door het monster op haar rug. Toch vinden we haar interessanter dan het miniatuurtje van haar Russische tegenhangster, Natalya, uit Pack 1. Terwijl Ariane enkel een schoudertas en een pistool bij zich heeft, is het dankzij onder andere de riemen, gordels en zakken van zowel Singh als Harris meer genieten geblazen. Dat ook deze figuurtjes eigenlijk heel specifiek voor Achtung! Cthulhu zijn bedoeld (door het magische oog en het stoomgeweer kan eigenlijk alleen maar Ariane zonder monster voor verschillende genres ingezet worden), is zowel een pluspunt (wegens uniek) als een lichte tegenvaller (voor wie zijn of haar modelletjes ook graag in andere games gebruikt).Meer info: www.modiphius.com  


Disclaimer
Ik heb deze recensie objectief aangevat, maar ben ook de scenarist van Achtung! Cthulhu: The Secret War, de film die ik voor Modiphius Entertainment heb geschreven. Een van de drie personages die door deze figuurtjes wordt uitgebeeld komt ook in de film voor.