zaterdag, november 15, 2014

DVD-BESPREKING: SUPERNATURAL – SEIZOEN 9

DVD-BESPREKING: SUPERNATURAL – SEIZOEN 9

Het verhaal

Krijgen die broertjes Winchester nu nooit eens wat rust? De vraag stellen is hem beantwoorden. Deze keer moeten Sam (Jared Padalecki) en Dean (Jensen Ackles) met lede ogen toekijken hoe alle engelen uit de hemel komen vallen in iets wat lijkt op een meteorenstorm. Oorzaak: een sluwe list die Metatron (Curtis Armstrong), de ex-boekhouder van God, heeft bedacht om engel Castiel (alweer een geniale Misha Collins) te bedotten en ervoor te zorgen dat zijn soort naar de aarde wordt geworpen. Net zoals demonen en de Leviathan kunnen engelen niet zonder mensenlichaam, met het verschil dat mensen akkoord moeten gaan met de overname. Dat betekent echter niet dat ze niet door deze voormalige dienaars van God worden gemanipuleerd om ja te zeggen en dus zullen de Winchesters buiten demonen deze keer ook hun tegenhangers moeten bevechten.

Dat blijkt overigens niet zo simpel: Sam is stervende en nu Castiel zijn Gratie kwijt is en een gewone mens is geworden, kan niemand hem nog genezen. Dean krijgt echter een voorstel van een engel die beweert Ezekiel te heten: hij zal met een list Sam in bezit nemen en hem van binnenuit ‘repareren’. Dat dreigt echter een werk van lange termijn te worden en bovendien ziet Dean zich genoodzaakt om het plan van Sam verborgen te houden, waardoor de spanning tussen beide broers al snel begint toe te nemen.
 
Ondertussen neemt Crowley (Mark Sheppard), de Koning van de Hel, het niet dat Abaddon (in een nieuw lichaam en deze keer gespeeld door Sharon Bell) zijn job heeft overgenomen. Zelfs terwijl hij gevangen gehouden wordt door beide Hunters, blijft hij op wraak zinnen. Abaddon is echter een van de twee overgebleven Ridders van de Hel en kan enkel gedood worden met een speciaal wapen dat in handen is van niemand minder dan Caine (Timothy Odmundson), die ooit zijn eigen broer, Abel, doodde. Al snel begint het er dan ook naar uit te zien dat Dean zal moeten samenwerken met Crowley om het zwaard te bemachtigen. Een probleem, echter: het kan enkel gehanteerd worden als het teken van Cain in de arm wordt gebrandmerkt, maar daar hangen tegelijkertijd ook heel wat nare dingen aan vast.

Terwijl dit allemaal aan het gebeuren is, probeert Castiel te leren omgaan met zijn mens-zijn en ontdekt hij allerlei zaken over sterfelijkheid die hij nooit had kunnen vermoeden…

Bespreking

We hebben het in onze besprekingen van alle vorige seizoenen al eens gezegd: Supernatural is en blijft een van onze favoriete tv-series. Dat die mening ook na dit negende seizoen niet hoefde bijgeschaafd te worden, is dan ook een opluchting van formaat. Niet iedereen hield van de recente verhaallijn rond de Leviathan, ook al vonden wij het leuke monsters, maar deze keer draait het metaplot dus voornamelijk rond engelen, het teken van Cain en de steeds stroever wordende relatie tussen beide broers.

Wellicht dachten de scenaristen dat ze de status quo eens moesten omver werpen en dat hebben ze deze keer wel erg grondig gedaan: zo hadden we nooit gedacht dat we Castiel verliefd zouden zien worden, hebben Sam en Dean zelden zo’n grote ruzie met elkaar gehad en begint Dean door het teken van Cain meer naar de ‘Dark Side’ op te schuiven. Het zorgt voor een nieuwe dynamiek die zeker welkom is. Minstens even boeiend is het feit dat ook Crowley nu gedeeltelijk menselijk is geworden, al gaat hij daar vanzelfsprekend heel anders mee om dan Castiel.

Supernatural draaide altijd rond de uitzonderlijke chemie tussen hoofdrolspelers Padalecki en Ackles, maar nu de broers wat afstandelijker zijn geworden, is het aan Collins en Sheppard om voor dat tikkeltje meer te zorgen en dat doen beide rasacteurs uitzonderlijk goed. Castiel is nog nooit zo grappig en interessant geweest, terwijl Crowley de beste oneliners krijgt en het puur genieten geblazen blijft wanneer zijn personae in beeld is. Ook de talrijke gaststerren doen het goed, maar worden stuk voor stuk weggeblazen door dit duo, dat er duidelijk enorm veel plezier in heeft – iets wat ook blijkt uit het alweer geweldige bonusmateriaal.

Een klein minpuntje is wel dat de serie, over alle afleveringen bekeken, soms een beetje schizofreen aanvoelt – niet wat de personages betreft, maar wel qua verhaallijn. Ongeveer de helft van de episodes is erg gericht op het metaplot rond Metatron en Abaddon, terwijl de andere helft terugkeert naar de ‘monster-van-de-week’-verhalen. Dat komt wellicht omdat sommige fans meer van dat soort episodes vroegen, terwijl anderen niet wilden dat de scenaristen ver van het hoofdplot afweken. Persoonlijk vinden we vooral het metaplot belangrijk, maar tussen de ‘one-shots’ zitten er een aantal geweldige afleveringen, zoals episode 5, Dog Dean Afternoon, waarin Dean een spreuk gebruikt om met honden te kunnen spreken… en zichzelf daardoor meer begint als een trouwe viervoeter begint te gedragen. Overigens komt Dean op die manier iets belangrijks te weten dat we graag in een volgend seizoen zouden uitgewerkt zien.

Een aantal afleveringen gaat overigens wel weer (misschien iets te veel) ‘over the top’, al hebben zelfs die episodes hun eigen charme. In dit geval gaat het dan vooral om Slumber Party, waarin Sam en Dean per ongeluk Dorothy, het hoofdpersonage uit Oz, bevrijden. Jammer genoeg weet ook de boze heks daarbij terug onze wereld in te stappen. De gastactrice is alweer Felicia Day, een van de favoriete actrices van zowel sf- en fantasyfans als van gamers. Dat heeft Day niet alleen te danken aan haar rollen in series als Buffy the Vampire Slayer, Eureka, The Guild en Dragon Age, maar ook aan het feit dat ze zelf een fervente gamer is, haar eigen productiehuis heeft en geregeld aantreedt in Tabletop of andere YouTubeshows van Geek & Sundry. Let trouwens ook op de ultieme dijenkletser: Nicole ‘Snooki’ Polizzi uit Jersey Shore speelt zichzelf in zestiende aflevering Blade Runner en blijkt een… demon te zijn. Wat meteen alles verklaart, natuurlijk.

Het negende seizoen van Supernatural is dus alweer een absolute aanrader, al vinden we het jammer dat we de dvd-versie hebben moeten bespreken – de speciale effecten zien er namelijk nog beter uit op Blu-ray. Vergeet verder zeker niet naar de superbe extra’s te kijken. Vooral het bezoek van een fan die een wedstrijd heeft gewonnen is ronduit hilarisch! Dit moét je gewoon in huis halen, jongens en meisjes!

Beoordeling serie: ****1/2 (uit vijf sterren)

TECHNISCHE FICHE
Regie: Robert Singer, Philip Sgriccia, John F. Showalter, Guy Norman Bee, e.a.
Scenario: Eric Kripke, Andrew Dabb, Daniel Loflin, Jeremy Carver, Brad Buckner, e.a.
Productie: Todd Philip Aronauer, Andrew Dabb, e.a.
Fotografie: Serge Ladouceur, Bradley S. Creasser
Muziek: Jay Gruska, Christopher Lennertz
Montage: Nicole Baer, Don Koch, James Pickel, e.a.

ARTISTIEKE FICHE
Jared Padalecki: Sam Winchester
Jensen Ackles: Dean Winchester
Misha Collins: Castiel
Mark Sheppard: Crowley
Curtis Armstrong: Metatron

Meer info: www.warnerbros.be


Door: Dirk Vandereyken