zaterdag, november 15, 2014

DVD-BESPREKING: PRETTY LITTLE LIARS – SEIZOEN 4

DVD-BESPREKING: PRETTY LITTLE LIARS – SEIZOEN 4

Het verhaal

In de eerste drie jaargangen zagen we hoe de vier ‘pretty little liars’ – allemaal hartsvriendinnen – geterroriseerd werden door een mysterieuze, ogenschijnlijk alwetende, mysterieuze figuur die zichzelf ‘A’ noemde. Even leek het erop dat ex-nerd Mona (Janel Parrish) verantwoordelijk was, maar ondertussen weten de meisjes wel beter: A is nog steeds op vrije voeten, al zou het wel eens kunnen dat de manipulatieve Alison (Sasha Pieterse), waarvan tot nu toe werd gedacht dat ze dood was, eigenlijk nog springlevend is en zelf werd gemanipuleerd door A.

Het vierde seizoen begint met de ontdekking van een dood varken in de plots opgedoken politiewagen van agent Wilden. Mona steelt de harddisk uit de auto omdat die Hanna’s moeder, Ashley (Laura Leighton), zou kunnen incrimineren. Eenmaal terug ten huize Hanna (Ashley Benson), legt Mona een aantal zaken uit, waardoor sommige stukjes van de puzzel in elkaar lijken te vallen, maar er tegelijkertijd ook meer vragen worden opgeworpen. Zo lijkt het nu zeker dat Mona niets te maken had met de moord in de beltoren, terwijl de vreemdeling die de jonge vrouwen enkel kennen als ‘Red Coat’ een poging schijnt gewaagd te hebben om ook Mona naar beneden te duwen.

Niet veel later wordt Wildens lijk gevonden en is het hek helemaal van de dam wanneer Ashley wordt beschuldigd van de moord. Tot overmaat van ramp verliest Hanna niet lang daarna haar vriendje, Caleb (Tyler Blackburn), nadat ze niet kan verkroppen dat die laatste ervoor kiest om een meisje dat haar verre familie komt bezoeken te helpen, zonder daar veel uitleg bij te geven aan Hanna zelf.

Ondertussen hebben ook de andere vriendinnen heel wat kopzorgen: Aria (het knappe countryzangeresje Lucy Hale) heeft het moeilijk om de breuk met haar leraar, Ezra (Ian Harding), te verwerken, maar begint zich aangetrokken te voelen door haar nieuwe vechtkunstleraar; Spencer (Troian Bellisario) geraakt geobsedeerd met het ontcijferen van een sleuteldagboek dat de meisjes vinden en begint opnieuw amfetamines te nemen om wakker en alert te kunnen blijven; en Emily (Shay Mitchell) ziet de spanningen in haar relatie met haar vriendin, Paige (Lindsey Shaw) toenemen nu is gebleken dat beiden in verschillende staten zullen gaan studeren.

Terwijl de ‘mooie kleine leugenaars’ met hun eigen problemen worden geconfronteerd, blijft het mysterie rond zowel de moorden als de verdwijning van Alison en de identiteit van A toenemen. Zo ziet het ernaar uit dat Jessica DiLaurentis (Andrea Parker), de moeder van Alison, een geheim deelt met Peter Hastings, Spencers vader. Ook Ezra begint zich vreemder en vreemder te gedragen. Zou hij degene kunnen zijn die de meisjes al die tijd al angst probeert aan te jagen?


Bespreking

Zoals we al eerder schreven, is Pretty Little Liars gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Sara Shepard, maar worden de kijkers meer dan voldoende op het verkeerde been gehouden doordat de televisieserie andere personages heeft geïntroduceerd en de plotlijnen (soms sterk) afwijken van die uit de romans. Doorheen de afgelopen jaren is Pretty Little Liars dan ook de favoriete ‘guilty pleasure’ geworden van niet alleen tienermeisjes, maar ook heel wat volwassenen. Die verslavingsfactor is gelijkaardig aan wat we hebben gezien tijdens Gossip Girl, maar Pretty Little Liars is beter geschreven en dat uit zich vooral in de sterkere personages. In Gossip Girl lijken de persoonlijkheden van de protagonisten nogal eens zonder reden te veranderen, terwijl de evoluties in Little Pretty Liars een stuk logischer zijn. Dat is trouwens ook nodig, want de scenaristen moeten elk seizoen weer nieuwe plotwendingen bedenken om de identiteit van A geheim te kunnen houden. Het is meteen zowel de kracht als de zwakte van deze serie, aangezien de verhalen soms een beetje bij de haren getrokken zijn en ze vereisen dat de vier meisjes geregeld domme beslissingen maken.

Dat gezegd zijnde, is het verrassend hoe Pretty Little Liars toch spannend weet te blijven. Sterker nog: dit vierde seizoen is volgens ons een van de beste jaargangen tot nu toe. In de Verenigde Staten begon het vijfde te lopen zodra deze dvd-box uit was, maar er worden minstens zeven seizoenen verwacht. Dat de reeks nog niet over haar hoogtepunt heen lijkt te zijn, is dus hoopvol voor de toekomst.

In dit seizoen wordt de dynamiek tussen nogal wat personages verandert, maar dat gebeurt op een geloofwaardige manier. Vooral de spanningsbogen tussen Aria en Ezra, tussen Hanna en haar moeder en tussen Spencer en zowat iedereen worden strakker opgespannen dan ooit tevoren. Hoewel Hanna geregeld het meest irritante personage blijft (zo probeert ze iets héél dom te doen om haar mama te beschermen nadat die wordt beschuldigd van moord), slagen de schrijvers er daarna in om haar iets slimmer te laten overkomen door haar misdaadromans te laten lezen. Wie er wel vaak voor spek en bonen blijft bijlopen, is echter Emily. Nog steeds lijkt zij de obligatoire lesbische heldin te zijn en ook de blessure die ze als topzwemster oploopt maakt haar verhaallijn niet veel interessanter. Nee, dan kijken we veel liever naar de frêle Aria, die de aandacht veel beter vasthoudt, en – misschien wel voor het eerst – naar Spencer, die tijdens deze jaargang stukken interessanter wordt en dat heeft veel te maken met het feit dat actrice Troian Bellisario dankzij de verslaving van haar personage meer kans krijgt om haar acteertalent te laten zien. Terwijl Shay Mitchell blijft denken dat ze gewoon grote ogen moet trekken om zowat eender welke emotie te emuleren, weet Bellisario een breder scala aan gelaatsuitdrukkingen te etaleren en dat komt de serie zeker ten goede.

Het meest intrigerende personage in Pretty Little Liars is deze keer overigens Ezra. Heel wat fans geloven nu al een hele poos dat Ezra de mysterieuze A is en in dit seizoen komen we te weten dat er inderdaad iets mis is met de man… iets dat de hele verhaallijn overhoop ooit, op een goede manier. De uitstapjes die enkele afleveringen naar andere genres maken – zoals de zwart-wit aflevering die stevig binnen de film noir is genesteld – zijn een welkome verandering, al worden ze niet zo uitgevoerd als we gewend zijn van, pakweg, Supernatural.

Overigens is Pretty Little Liars, ondanks het feit dat de genialiteit van die ene ultieme tienerseire, Buffy, the Vampire Slayer, nooit wordt bereikt, met 20 prijzen en nog eens 17 nominaties (terecht) een van de meest succesvolle tienerreeksen van het moment. Deze jaargang wist trouwens een paar prestigieuze nominaties binnen te slepen die je niet meteen zou verwachten, zoals een Saturn Award (voor beste ‘jeugdgeoriënteerde tv-reeks’) en een People’s Choice Award (voor beste drama op kabel-tv). Voor de derde keer op rij werden er ook weer een Teen Choice Award in de wacht gesleept (voor Ian Harding), al moest men deze keer genoegen nemen met ‘slechts’ twee andere nominaties (voor Bellisario en Keegan Allen). Dankzij een volledige aflevering die enkel terugblikt op de vorige seizoenen, is het zelfs mogelijk om te beginnen kijken zonder enige vorige episode te hebben gezien, al raden we natuurlijk wel aan om vanaf het eerste seizoen te beginnen. Misschien ook nog even de Tobyfans geruststellen: het personage verdwijnt na een aantal afleveringen uit de serie omdat het belangrijk zou worden in spin-off Ravenswood, maar die serie werd al na tien afleveringen afgevoerd en dus zal acteur Tyler Blackburn snel weer zijn opwachting maken in Pretty Little Liars.

Beoordeling serie: ***1/2 (uit vijf sterren)

TECHNISCHE FICHE
Regie:  Norman Buckley, Ron Lagomarsino, Chad Lowe, et al
Scenario: Lijah Barasz, Joseph Dougherty, Maya Goldsmith, Oliver Goldstick, Bryan M. Holdman, I. Marlene King, et al, gebaseerd op de boeken van Sara Shepard
Productie: Lisa Cochran-Neilan
Muziek: Michael Suby
Montage: Robert Lattanzion Lois Blumenthal


ARTISTIEKE FICHE

Troian Bellisario: Spencer Hastings
Ashley Benson: Hanna Marin
Lucy Hale: Aria Montgomery
Ian Harding: Ezra Fitz
Laura Leighton: Ashley Marin
Shay Mitchell: Emily Fields
Sasha Pieterse: Alison DiLaurentis
Janel Parrish: Mona Vanderwaal
Holly Marie Combs: Ella Montgomery
Tyler Blackburn: Caleb Rivers
Keegan Allen: Toby Cavenaugh

Meer info: www.warnerbros.be


Door: Dirk Vandereyken