Animatie Made In Belgium op Anima



De Belgische animatie-programma's die jaarlijks plaatsvinden op ANIMA, zijn met de jaren uitgegroeid tot dé "place to be", zowel voor de professionals als voor de fans. Met een competitie voor Belgische kortfilms, een panorama, de “open screenings", conferenties, tentoonstellingen én een demonstratiestudio zet ANIMA de vitaliteit van de animatiefilm in ons land breed in de kijker.
Dit jaar dienden niet minder dan 86 Belgische films (van studenten en professionelen) zich aan voor de competitie van ANIMA. In deze competitie zullen 18 nieuwe Belgische kortfilms voorgelegd aan een jury die vier prijzen moet toekennen: de “Grand Prix de la Communauté Française”, de Sabam Prijzen, de prijzen van de Sacd en TVPaint. Er worden ook prijzen toegekend door onze partners Be TV, RTBf en Cinergie.
In het Panorama worden nog eens twintig andere kortfilms voorgesteld, terwijl filmmakers wier werk niet werd geselecteerd de gelegenheid geboden wordt om op eigen initiatief hun werk aan het publiek voor te stellen tijdens de "open screenings".
De Frans-Iers-Belgische coproductie Brendan and the Secret of Kells, dat door de kritiek werd toegejuicht, komt nagenoeg tegelijk uit op ANIMA en in de zalen. Op ANIMA komt regisseur Tomm Moore zijn film zelf voorstellen, in het gezelschap van leden van de Belgische ploeg, onder wie Toon Roebben van de Brusselse studio Walking the dog, en Serge Umé van de Luikse Studio Digital Graphics. (conferentie voorzien op 26 februari om 14u30 in Flagey)- In afwachting van de release, in juni, van de langspeelfilm Panique au village heeft productiehuis La Parti Production op ANIMA een heel originele tentoonstelling opgezet met de figuurtjes die voor de film gebruikt werden. En op de ANIMEERNACHT krijgen de aanwezigen exclusief de allereerste beelden uit Panique au village te zien.
Van tekenaar Nix, bekend om zijn cartoons in een aantal weekbladen, komen momenteel korte animatiefilmpjes van Kinky en Cosy op televisie, en ANIMA besteedt met een kleine tentoonstelling aandacht aan deze passage.
Gaston Lagaffe (Guust Flater) maakt binnenkort ook zijn debuut op het televisiescherm en het lag dan ook voor de hand dat ANIMA de eerste resultaten van deze bewerking van de bekende stripheld voor het televisiescherm aan het publiek voorstelt. De allereerste beelden zullen ook exclusief op de ANIMEERNACHT te zien zijn.
Voor de allereerste keer komt ook Studio Dreamwall naar ANIMA. Drie dagen lang (26, 27 en 28 februari) wordt een deel van deze studio opgesteld in Flagey, zodat het publiek de gelegenheid krijgt om de animatoren van Dreamwall eens aan het werk te zien.- Studio Victor, die gespecialiseerd is in 3D en die actief is op internationaal niveau, is al voor de vierde keer partner van het festival, en dank zij hun steun verwelkomt ANIMA niemand minder dan Samuel Lord Black, Voorzitter van het Siggraph Computer Animation Film Festival, het belangrijkste festival van de States voor 3D animatie.
Dank zij een geïntensifieerde samenwerking met de meeste filmscholen van ons land (Brusselse, Vlaamse en Waalse) is er dit jaar op ANIMA een zeer actieve aanwezigheid van studenten die in België animatiefilm studeren.Dank zij ANIMA biedt de Belgische animatiefilm een andere kijk op België, zowel naar het buitenland toe als naar het Belgische publiek.
ANIMA 2009 / FUTURANIMA 2009
*****************************
Flageygebouw, Flageyplein BRUSSEL
20 - 28 feb. 2009

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival