maandag, oktober 27, 2014

DVD-BESPREKING: SCOOBY-DOO! WRESTLEMANIA MYSTERY

DVD-BESPREKING: SCOOBY-DOO! WRESTLEMANIA MYSTERY


Het verhaal

Scooby-Doo en Shaggy zijn allebei grote fans van de WrestleMania-games. Dankzij het feit dat ze er in slagen om de nieuwste game op het moeilijkste niveau tot het einde uit te spelen, winnen ze een reis naar WWE (World Wrestling Entertainment) City, waar ze worden begroet door niemand minder dan professioneel worstelaar John Cena zelf, zijn trainer (Cookie) en diens neef. Al snel blijkt echter dat niet alles peis en vree is in WWE City: er loopt een jager rond die World Wrestling Entertainment verwijt dat de organisatie haar stad in het midden van het bos heeft gebouwd, sommige sporters hebben ruzie met elkaar en tot overmaat van ramp wordt de stad geteisterd door een demonbeer – de geest van een monsterachtige worstelbeer die er verschillende generaties geleden werd verslagen door Sin Cara Grande, een voorvader van de huidige Sin Cara…

Bespreking

Scooby-Doo! WrestleMania Mystery is een ‘crossover’ tussen twee heel verschillende genres: de komische speurderstekenfilms rond sprekende hond Scooby-Doo en zijn team paranormale speurders en (een tekenfilmversie van) een worstelprogramma. WrestleMania is een jaarlijks evenement dat te vinden is op (Amerikaanse) betaal-tv en voor het eerst in 1985 werd uitgezonden. Overigens is Scooby-Doo zelf met deze film toe aan zijn eenentwintigste lange tekenfilm die rechtstreeks op dvd en Blu-ray wordt uitgegeven, en dat is zonder de tv-reeks en de ‘live action’-films mee te tellen.
Hoewel Scooby-Doo! WrestleMania Mystery vooral gericht is op kinderen, zit het moordmysterie weer behoorlijk goed in elkaar en zullen sommige scenes wellicht iets te beangstigend zijn voor de jongere kids. Een verhaallijn opbouwen rond WrestleMania was duidelijk een commerciële keuze en fans van de worstelaarstal die deel uitmaakt van het evenement zullen wellicht behoorlijk blij zijn met wat hier geboden wordt, vooral omdat de stemmen van de tekenfilmworstelaars door de echte worstelaars worden verzorgd. Dat gaat de ene (The Miz) al wat beter af dan de andere (John Cena), maar het is natuurlijk wel mooi meegenomen voor de liefhebbers.
Een aantal andere zaken zal de fans echter verdelen. Zo is WWE City natuurlijk helemaal fictief. Ook al bestaan er steden als Universal City en hebben megabedrijven als Disney en Google ook hun eigen nederzettingen, het blijft toch moeilijk te geloven dat WWE City echt zou kunnen zijn en dat de worstelaars er voortdurend in hun kostuums zouden rondlopen. Dat de film grotendeels draait rond een sprekende hond en de geest van een beer, is daarbij zowel een voor- als een nadeel. Aan de ene kant is het hele concept van Scooby-Doo natuurlijk volledig ‘over the top’ en is een zoveelste ongeloofwaardigheid dus gemakkelijker te slikken, aan de andere kant hoeft het zeker niet om nog meer bizarre dingen op de al erg vreemde premisse te stapelen. Erger voor de ‘diehards’ is wellicht dat het ongeveer anderhalf jaar duurde voor de film af was. In een wereld als die van de WWE, waarin de personages (lees: de worstelaars) voortdurend veranderen – zowel wat persoonlijkheid als kostuums betreft – is dat natuurlijk een groot nadeel. Toen de WWE nog de WWF was, bleven de meeste ‘helden’ nog jarenlang zichzelf, maar dat is nu niet meer het geval. De filmmakers hebben geregeld moeten gokken over hoe de WWE er zou uitzien na het productieproces van hun prent en ze waren even vaak verkeerd als juist.
Desondanks blijft Scooby-Doo! WrestleMania Mystery een onderhoudende film die ook best te pruimen is door iets oudere kijkers, zolang ze bereid zijn om het concept van een worstelstad te slikken.
Beoordeling serie: ** (uit vijf sterren)
TECHNISCHE FICHE

Regie:  Brandon Vietti
Scenario: Michael Ryan
Productie: Brandon Vietti
Muziek: Ryan Shore
Montage: Kyle Stafford

ARTISTIEKE FICHE

Frank Welker: Scooby Doo/Fred Jones
Mindy Cohn: Velma Dinkley
Grey DeLisle: Daphne Blake
Matthew Lillard: Shaggy Rogers
Mary McCormack: Ms. Richards
Meer info: www.warnerbros.be

Door: Dirk Vandereyken