3 Steden van verdwenen koninkrijk ontdekt in Ethiopië

Franse archeologen hebben in Ethiopië de restanten gevonden van drie belangrijke steden die het hart vormden van het mohammedaanse koninkrijk van Shoa. Dat kondigdenze dinsdag aan. Het gaat om een legendarisch koninkrijk, dat tot nog toe niemand opeen kaart kon lokaliseren. Het koninkrijk, dat alleen gekend is uit teksten, beheerste het gebied tussen de 10de en de 16de eeuw. Het controleerde de belangrijke commerciële weg die door de christelijke hoogvlaktes liep aan de mohammedaanse havens van de Rode Zee. Dat schrijft het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) in een communiqué.
Steile helling
De drie ontdekte steden - Asbäri, Mäsal en Nora - bevinden zich op een steile helling van het dal van de Rift, op ongeveer 1.300 meter hoogte. Het gebied, waar je de restanten van een oude terrasvormige landbouwcultuur nog kan zien, is vandaag volledig bedekt met ondoordringbaar struikgewas. Het Centre Français des Etudes Ethiopiennes (CFEE) heeft er moskeeën, woonwijken, muren en diverse gebouwen ontdekt die op hoogten zijn bewaard gebleven.
Ruïne Asbäri wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een ruïne van een moskee die relatief goed bewaard is gebleven en één van de grootste ontdekkingen is in Ethiopië. Er bevinden zich ook honderden grafzerken op een kerkhof van verschillende hectares groot.
In Mäsal hebben de archeologen moskeeën en uitgestrekte kerkhoven ontdekt met duizenden grafzerken. Eén van die grafzerken, met sterren van Salomon en Arabische inscripties, lijkt een koninklijke begraafplaats te zijn.
In de stad Norakan je een dichte stadswoonplaats zien met een netwerk van steegjes, dat restanten van bestrating naliet. De hoofdmoskee bestaat er nog uit muurstijgingen van 4 tot 5 meter.
Tijdgenoten
"Men kan de hypothese maken dat de steden, die misschien in verschillende eeuwen zijn opgericht, op een gegeven moment tijdgenoten zijn geweest. Waarschijnlijk was dit ten tijde van de Ifat in de 14de eeuw en in het begin van de 15de eeuw", benadrukt de CNRS. "Het is mogelijk dat deze steden, alvorens terug te keren naar de politieke sfeer van de Ifat, eerst het hart hebben gevormd van het koninkrijk van de Shoa."
(Bron: belga/hln)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Event - Belle Epoque wintermarkt Bonheiden

Event - Carnaval Tongeren 2024