The life & death of costumes

Veel mensen lijden een grijs bestaan. Ze zijn kleurloos, onopvallend en komen nooit dichter bij het beleven van hun fantasie dan onderuitgezakt met een zak chips naar Temptation Island staren.
Er bestaan echter ook groepen mensen die proberen te ontsnappen aan die alledaagse grijsheid van het bestaan en die de kleuren, actie en Schwung van het fantasiebestaan proberen te integreren in de "echte" wereld.
Dit zijn de mensen die je soms in kostuums kan zien rondlopen tijdens reënactment, larp en cosplay. Het begint meer en meer een trend te worden, ook in ons eigen Belgenland. Aztek-TV zal in de volgende maanden dan ook verschillende reportages wijden aan deze buitenbeentjes.
Maar laat ons eerst enkele definities voorstellen die een onderscheid maken tussen de essentie van larp, cosplay en reënactment: 
 
Larp:
De nadruk ligt op het consequent invullen van een rol. Binnen een gegeven kader moet jij je fictieve personage zelf invulling & karakter geven. 
 
Reënactment:
Zich inleven in een historische gebeurtenis, personage of periode. Zo getrouw mogelijk een historisch gegeven tonen en daardoor ook beleven. 
 
Cosplay:
Een personage uit literatuur, TV, film, anime, manga, strip, (video)game tot leven brengen. Proberen door uiterlijk & gedrag zo getrouw mogelijk te blijven aan het bestaande personage. 
 
Binnen elke groep zijn uiteraard nog grote verschillen te bemerken. 
 
Reënacters verzamelen zich rond bepaalde tijdvakken. De meest populaire zijn de verschillende periodes in de Middeleeuwen en Wereldoorlog 2, maar ook Romeinse, Gallische/Keltische, en Napoleontische groepen bestaan. In de VS is de Amerikaanse burgeroorlog dan weer het populairst onder reënacters.
 
LARP'ers (Life Action RolePlay) spelen meestal in een fantasysetting met elfen, orcs en andere monsters, maar er bestaan eveneens horror en scifi-LARPs.
Een aparte plaats neemt de Camarilla-community in. In vele gevallen leunt hun inleven in de zwaar gestructureerde vampierengemeenschap eerder aan bij de Goth leefwereld, dan bij de "gewone" LARP'ers.
 
Cosplay is in België het minst wijd verspreid van de 3. Er zijn hier buiten FACTS en AsiAnim nog niet zoveel evenementen waar zij hun ding kunnen doen. Toch valt ook deze groep uiteen in 2 grote groepen.
Enerzijds zijn zij er die personages uit manga, anime en (Japanse) videogames uitbeelden. Dit was de cosplay zoals hij in 1980 in Japan is ontstaan.
De groep die personages uit films, tv-series zoals Stargate, Lord of the Rings, Star Trek, Star Wars, Aliens, ... als bron voor hun cosplay gebruikt is in België momenteel groter dan dan de mangagroep. Maar dat is natuurlijk een balans die heel snel kan overslaan.
 
En dan rest natuurlijk nog het vraagstuk van de Goth Lolita's... volgen zij een voorbeeld uit de manga's en hentai, of zijn zij een volledig losstaande stroming? Een wreed sexy stroming, dat staat vast. Agnès Giard heeft hier uitvoerig onderzoek naar verricht in haar boek L'Imaginaire erotique au Japon (zie ook het desbetreffende artikel in de galerij - of in het nieuws onderaan)
 
Onderzoek zal hopelijk veel verduidelijken.
Momenteel bekijken we de eerste mogelijkheden met de mensen van het Vlaamse cosplayforum, de Stargate gevechtsgroep SG-4 Bravo en enkele LARP-clans die deelnamen aan Avatar zoals de Taureau Fertile en de Arkhantes. Ook via Cosplay.com en Mandragon onderzoeken we de 3 fenomenen.
 
Ben jij zelf cosplayer, LARP'er of reënacter en wil je meewerken aan de reportages (vragen beantwoorden, interviews, foto en/of videoreportages met je beste kostuums), dan kan je steeds contact opnemen. Idem voor wie evenementen wil melden waarin LARP-cosplay-reënactment een grote rol speelt.

Reacties

Anoniem zei…
En wat met de crossplay?

Boy plays girl en girl plays boy!
Red Cathedral zei…
Dat zal uiteraard eveneens in zijn context geplaatst
worden. Op het Salon du Jeu in Parijs waren crossplayers aanwezig, dus ik ben er vrij zeker van dat er ook in België actief zijn.

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

Age of Zombies for PSP/PS3

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival