Alle nxt generation consoles zijn gelanceerd.


Sinds de eerste Nxt Gen-console verscheen, de XBox360, is nu ruim een jaar verstreken. Sinds kort is nu ook voor de Sony- & Nintendo-aanhang het wachten voorbij. Op 11 november was het weer vechten geblazen voor de Japanse videogamesfans, want de eerste 90 000 Playstation 3-consoles werden er gereleased. Zoals verwacht werd het weer eindeloos in de rij staan, duwen, trekken en huilen op er ééntje te pakken te krijgen. Tegen de middag was dan wel iedereen uitverkocht... maar in tegenstelling tot de release in de VS, waren er geen politie-interventies nodig geweest.

Wat wel opviel -en vooral tegenviel- was de softwareverkoop. Van het topverkopende day one-spel - Ridge Racer 7 - gingen slechts 27 000 exemplaren over de toonbank. Mobile Suit Gundam - Target in Sight, Genji, Resistance en Sega Golf Club volgden met een indrukwekkende achterstand. Een totaal van 66 000 games voor 90 000 consoles? En dat terwijl de PS3 een verschrikkelijk moeilijk platform blijkt om voor te programmeren. Atari-oprichter Nolan Bushnell stelde het nog iets scherper: "Het is veel lucratiever om games voor de Xbox 360 te maken. Sony kon lange tijd wegkomen met zijn arrogante en onvoorspelbare beleid omdat ze een installed base van PS2-fans hadden, maar dit keer hebben ze zichzelf flink in de vingers gesneden. Mensen willen goede software, en de hardware-investering die ze daar voor moeten doen is in dit geval te groot."

Oorspronkelijk was een gelijktijdige release voor Japan en de VS aangekondigd, maar productieproblemen gooidden roet in het eten. Begrijpelijk omdat de Sony-fabrieken tegelijk PS2-consoles, PSP-toestellen, PS3's en toebehoren voor alle platformen moet klaarkrijgen tegen Kerstmis. Een week later zetten de Amerikaanse winkels zich schrap voor de overrompeling. Er waren 400 000 consoles beloofd tegen 17 november. 150 à 200 000 werden zeker geleverd aan de Amerikaanse winkels (en tegelijk ook in Hong Kong en Taiwan). De rest volgt in de komende weken. Politie en winkeliers hadden de handen vol en op Ebay kon je op een bepaald ogenblik een PS3 kopen aan 5000$ ! Er werd zelf iemand overvallen en beroofd van zijn console.

Nintendo wreef zich dan ook in de handen toen haar 1.2 miljoen Wii-consoles tijdens haar Amerikaanse release op 19 november de verkoopscijfers van PS3 verpulverde. Naast de beschikbare aantallen had het vast ook te maken met de prijs: 500$ voor een Playstation 3 en 250$ voor een Wii inclusief spel. En bovendien is Zelda er... Voor de Japanse release zijn er 400 000 Wii's.

Tegen het einde van 2007 verwacht Sony om toch 2 miljoen stuks te verkopen in Japan & de VS. Nintendo hoopt stilletjes op 4 miljoen exemplaren wereldwijd.

Voor Europa is de Playstation3-release gepland in maart 2007, alhoewel Sony Europe-topman Phil Harrison ook hier een "onder voorbehoud" aan vastkoppelde. Nintendo verscheept haar eerste Wii-consoles tegen 8 december naar de Europese winkels.

Hopelijk heeft Sony tegen die tijd een oplossing voor de compatibiliteitsproblemen met 96% van de Playstation en PS2-spellen. En kan het toestel wél moeiteloos upscalen naar een 1080i-resolutie, iets wat nodig is om 720i-resolutiespellen zoals Resistance en Need for Speed Carbon optimaal te spelen op een HDTV die ingesteld is voor 480i, 480p en 1080i-resolutie.
XBox 360, die zulk upscalen wel aankan, doet opnieuw zijn voordeel... zeker in Europa waar zij samen met de Wii als enige nxt gen-consoles de kerstperiode intrekt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival

The life & death of costumes