Crisis 06


Het was opnieuw een goed jaar voor de grootste wargame & miniaturenbeurs van de Benelux. Op 4 november organiseerden de Tin Soldiers of Antwerp een meeting wiens faam tot ver over de grenzen reikt. Naast de grote gameswinkels en wargameclubs uit België, waren de meeste stands dan ook gevuld door miniaturenontwerpers uit vooral Duitsland en Groot-Brittannië. Op die manier merk je natuurlijk het grote verschil qua mentaliteit tussen de eilandbewoners en ons continentalen. Op de Britse eilanden zijn er vele kleine ontwerpers die 's morgens opstaan met een "briljant" idee. De ganse week ontwerpen, sculpten en gieten en dan in het weekend hun nieuwste reeks op één van de vele beurzen te koop aanbieden. Geen winkel, enkel onlineverkoop en beursstands. Zo kunnen ze leven van het maken van zaken zoals: de perfecte laarzen voor elk leger van iedere periode, of van heerlijk silly mini's (zoals de absoluut hilarische Alien in de WC-pot van Black Cat Bases), van het maken van bizarre grondplaatjes, of van halfgezonken pantserboten uit de Amerikaanse burgeroorlog, of van legertoebehoren waarvan ze op een vorige beurs hebben gehoord dat er interesse voor is. Waar de Britten zich lijken te specialiseren in mini's (bv Bolt Action Miniatures), voertuigen (bv Gramodels) & scenery voor historische wargames, daar brengen de Duitsers eerder fantasy, scifi en schaarsgeklede dames. Beurskoploper qua naakte dames was uiteraard Excalibur die bovendien een hoop hoogwaardige SciFi, Alien, Cyborg en Fetish & BDSM-figuren meebrachten. Maar eerlijkheid gebiedt om toe te geven dat de borstpartijen mooier waren bij Freebooters mini's. Werner Klocke van Freebooter was live greens aan het sculpten en naast hem toonde Amber, meervoudig prijswinnares met haar schilderwerken en diorama's, precies hoe je de zachte kleuren mengt die haar handelsmerk vormen.
De tientallen demotafels van de verschillende clubs stelden ons voor een groot raadsel of het gebied van scifi & fantasy games. Hoe komt het dat bepaalde spellen in bepaalde delen van Vlaanderen niet gelanceerd geraken en een halve provincie verderop dan weer wel inslaan als een bom. Zijn er dan zulke grote regionale verschillen in Vlaanderen?
Warhammer Fantasy Battle, WH 4Ok, Lord of the Rings, Warmachine, Hordes, Babylon 5, Confrontation, Savage Worlds, Starship Troopers,... in welke regio zit de grootste concentratie van spelers? Misschien wel een interessant onderwerp voor een vergelijkend onderzoek door Aztek-TV .
Positief en typerend voor de constante groei & internationalisering van Crisis was de aanwezigheid van
Matrix Games' art director Marc Schwanebeck en enkele leden van het team Panther Games. Dat het Amerikaanse Martix Games een belangrijke speler is op het gebied van (computer)wargames bewijst de lijst prijswinnende games die ze sinds 2000 reeds op de markt hebben gebracht. We denken hierbij aan: War in the Pacific, Highway to the Reich, Gary Grigsby's World At War, Flashpoint Germany, Battles In Normandy, Starshatter en Tin Soldiers: Julius Caesar.
Absoluut verliefd waren we op de Romeinse galei van
Grand Manner en de haven/sluis/pier van Pardulon/Shifting Lands.
Het meest in het oog springend was misschien wel de Operation Sandbox, bedacht door de leden van TSOA zelf dat boadgame-elementen combineerde met een immense viewmaster waarbij ieder beeld bestond uit een 15mm Saharadiorama... zulke waanzinnige ideeën horen nu eenmaal bij de
Tin Soldiers of Antwerp.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Winter in Pairi Daiza

Collab - Dryad fantasy boudoir

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Infinite Crisis: scorch your enemies with flames of Rao, as Arcane Supergirl!

Hideo Kojima and Yoji Shinkawa signing session in London

Event - Belle Epoque wintermarkt Bonheiden