donderdag, februari 11, 2010

Anima - speciale features

Anima 2010

van 12 tot 20 februari in Flagey (Brussel)

Animatie Made in Belgium

De Belgische animatiefilm: er wordt veel over gesproken en er wordt veel goeds over gezegd maar de gelegenheden om kennis te maken met de Belgische animatieproducties en hun makers zijn zeldzaam.

Het Animafestival zet elk jaar uitgebreid de nieuwste producties van het afgelopen jaar in de kijker en focust eveneens op het werk van opmerkelijke professionals in de Belgische animatiefilmwereld.

* Belgische Competitie : Dit is Belgisch 1 & 2

De Belgische animatiefilms in competitie zijn ingedeeld in 2 programma's: een eerste programma met professionele films en een tweede met eindejaarswerken van de verschillende Belgische animatiefilmafdelingen. De beste films worden bekroond met geldprijzen en prijzen in natura.

* Panorama - buiten competitie: Dit is Belgisch 3

Dit programma geeft een rijk geschakeerd beeld van de nationale filmproductie: publiciteitsfilms, videoclips, afleveringen uit reeksen, naast kortfilms gemaakt door professionele animatiefilmers, studenten en ateliers

* Open screening

Voor de tweede keer organiseert ANIMA «Open Screenings» - open en gratis voorstellingen waar elke Belgische filmmaker die niet in competitie of in het panorama geselecteerd werd, zijn film op groot scherm kan voorstellen aan het publiek en mensen die hij daar zelf voor heeft uitgenodigd. Een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de nieuwkomers of met diegenen die hun kans misten om hun film op tijd in te dienen voor het festival.

* Meakusma

Voor het eerst organiseert Anima een speciale VJ-avond gecureerd door het collectief Meakusma, Een hele avond lang palmt een resoluut trendy groep kunstenaars studio 1 in voor een multimediale performance die speciaal voor het festival werd bedacht. De initiatiefnemers komen uit Duitstalig België en opereren vanuit Berlijn en Brussel. De kunstenaars die ze bij elkaar brengen worden gesprokkeld in de hele wereld.

* Futuranima

De Futuranima-dagen (de professionele meetings van het festival, bestemd door jonge professionals en voor animatiefilmstudenten) concentreren zich op Belgisch animatieprofessionals die over de grenzen heen werken. Zo is er een making of door Pieter Van Houte over zijn werk met Terry Gilliam voor "The Imaginarium of Doctor Parnassus". Kommer Kleijn stelt op Anima zijn "Animoko" voor: een uiterst gesofisticeerd systeem om de camera comptergestuurd te bewegen, specifiek afgestemd op animatie.


* Camera ETC : 30 ans

Camera Etc - aanvankelijk Caméra Enfants Admis - werd in 1979 opgericht in Luik en viert haar dertigste verjaardag op Anima met een vertoning van hun beste films. Deze workshop geeft kinderen, jongeren en volwassenen de kans om onder begeleiding van professionelen samen een animatiefilm te maken. De films snijden allerhande maatschappelijke thema's aan: de dialoog tussen verschillende culturen, gezondheid, mobiliteit, respect voor het milieu, gelijkheid tussen man en vrouw, problemen van gehandicapten... De kortfilms werden nadien vaak ingeschakeld in vormingswerk of aangewend als middel om grotere publieksgroepen te sensibiliseren.

* Goed Nieuws + Expo

"Goed Nieuws" is in de eerste plaats de nieuwe middellange film van Kris Mergan en Geert Vandenbroele, een film met een eigenzinnig visueel universum, waarin zowel elementen uit het surrealisme en de Vlaamse Primitieven als uit een Congolees kapsalon te vinden zijn (te zien in Panorama - Dit is Belgisch 3 programma) . Verschillende beelden uit de film zijn echter ook uitgeprint op plexiglas en worden in de bar tentoongesteld.

Deze werken zijn te bezichtigen in Foyer 1 gedurende de hele periode van Anima.

* ABC: Tentoonstelling - atelier - workshop "The Illusion of Movement"

De Brusselse vzw ABC - Art Basics for Children - stelt simultaan een papierfilmatelier, een workshop voor kinderen én een tentoonstelling voor. Onder de titel ABC Paperfilm -Studio "De Illusion of Movement», nodigen de animatoren de bezoeker uit om eens terug in de huid van de pioniers van de cinema te kruipen. De tentoonstelling toont verscheidene optische spelletjes en speelt daar op in met een "papierfilmatelier" waar de kinderen het principe van de "tekenfilm" leren ontdekken door zelf een optisch spelletje te maken. In de workshop kunnen de kids onder meer aan de slag in een echte 'bruitage'studio.

Foyer 2, 2e verdieping

ANIMA
Brussel
Flagey
van 12 tot 20 februari
Filmfragmenten en news op
www.anima2010.eu

Labels: