zaterdag, december 19, 2009

Anima 2010


Anima 2010
12 tot 20 februari 2010

ANIMA, het Internationaal Festival van de Animatiefilm van Brussel, vindt plaats van 12 tot 20 februari 2010 in het Flageygebouw. Het programma wordt gedeeltelijk ook voorgesteld in Gent, Luik en Charleroi.

Op het programma staan films in avant-première uit alle delen van de wereld, zoals Mary and Max van oscarwinnaar Adam Elliot(Australië), Genius Party Beyond (Japan), First Squad (Rusland/Japan), Journey To Saturn (Denemarken), Maï Maï (Japan) en een resem langspeelfilms, waaronder hernemingen van de belangrijkste animatiefilms van het voorbije jaar, zoals Paniek in het Dorp, Les Lascars, en Suske en Wiske.
Daarnaast is er natuurlijk de competitie voor kortfilms, met een selectie uit meer dan duizend inzendingen! Voeg daarbij nog een paar interessante retrospectieven ? een bloemlezing Zweedse films vol zwarte humor en een overzicht van het werk van Moholy Nagy ? een belangrijke Hongaarse school voor animatiefilm - en daar bovenop nog een focus op de Chinese animatiefilm (een samenwerking met Europalia) en uw filmagenda voor de week van 12 tot 20 februari zit zo goed als vol!

Met meer thematisch gerichte voorstellingen kunnen liefhebbers van bepaalde genres en stijlen naar keuze genieten (of hergenieten) van meesterwerkjes in hun favoriete genre. Voor hen zijn er programma?s als (On)frisse humor en verse botten (grappige macabere films), Animatie op sterk water (films van het innoverende Franse productiehuis ?Autour de minuit?), een retrospectieve met vroeg werk van Adam Elliot (oscarwinaar met Harvie Krumpet en maker van Mary and Max), een retrospectieve met films uit Griekenland én de Canadese documentaire L'Epine Mentale (A Thorn in the Mind) waarin zes grootmeesters (Jacques Drouin, Barry Purves, Pjotr Sapegin, Georges Schwitzgebel, Raoul Servais en Tali) in hun kaarten laten kijken.
De namiddagen worden gereserveerd voor het familiaal en kinderpubliek. Er worden kortfilmprogramma?s met kinderfilms uit de competitie vertoond en er zijn voorstellingen van langspelers zoals Kurt blir grusom (Kurt drijft het op de spits), Sunshine Berry and the Discoworms, nieuwe avonturen van Pettson en Findus en van Het Spookje Laban...
Bovendien kunnen de jonge filmfans zich uitleven in een groots opgezette gratis workshop verzorgd door de Brusselse vzw Art Basics for Children. Dit jaar richten ze hun blik op het ontstaan van de cinema en gaan ze aan het werk met optische illusties, schaduwspelen, bruitages enz...

ANIMA is natuurlijk ook de ANIMEERNACHT (van 22u tot 05u), een VJ-avond met het Meakusma-collectief, de Open Screenings (bestemd voor Belgische films die niet in officiële selectie staan), conferenties en gesprekken met
international gasten ... ? kortom: tussen 10 en middernacht kan je je ogen en oren, flink de kost geven!
De Futuranima-dagen (voor studenten en mensen uit de animatiefilmbranche) zetten de Belgen in de kijker die ook buiten de Belgische grenzen aan de top meedraaien. Zo komt Pieter Van Houte vertellen over zijn ervaringen bij de
productie "The Imaginarium of Doctor Parnassus" van Terry Gilliam (ex-Monty Python) en Kommer Kleijn komt zijn wonderlijke animatiefilmcamera, de ?Animoko?, voorstellen. Natuurlijk zijn er ook verschillende buitenlandse gasten te gast in Brussel: onder meer de getalenteerde schilderes en animatiefilmmaker Florence Miailhe en Carlye Archibeque. Deze laatste zal een Best of meebrengen van het gereputeerde SIGGRAPH-festival, het belangrijkste event van de VS inzake computeranimatie en nieuwe tendenzen.
Ten slotte geeft Robert Bennett een 3-daagse workshop?"Body Acting" (van 15 tot 17 febuari) afgestemd op animatiefilm zoals hij reeds gedaan heeft in verschillende internationale studio?s zoals Walt Disney Feature Film France, Warner Brothers Feature Film U.S.A. en A Studio in Kopenhagen.

Naast dit rijk gevulde filmprogramma kan je op ANIMA ook gratis
tentoonstellingen bezoeken, zijn er gratis concerten en is er ook nog de
fameuze Cosplay wedstrijd.
Een geanimeerde bedoening, daar in Flagey tussen 12 en 20 februari... er hangt
nu al een geur van pannenkoeken!

ANIMA
Flageygebouw, Eugene Flageyplein, Brussel (BE).
Ingang Heilig Kruisstraat 4

Tarieven:
Gewoon ticket: 7 € (volwassenen) en 6 € (kinderen en studenten tot 26)
Reductietarieven: 6 € (volwassenen) en 5 € (kinderen en studenten tot 26)
Minipass: 5 voorstellingen naar keuze voor 25€ (enkel te koop in Flagey)

Info: 02 502 63 47 (NL) / 02 502 70 11 (FR)
www.anima2010.eu
Bron: Folioscope persbericht

Labels: