maandag, september 07, 2009

4e BUT Film Festival Breda


Op woensdag 9 september start het BUT Film Festival 2009, dat van 9 t/m 13 september plaatsvindt. Het heeft een zeer gevarieerd programma waarin de genres B-movie, Underground en Trash allemaal aanbod komen. Veel gloednieuwe films zoals de wereldpremière van de underground-horrorfilm 'The Tourist´, maar ook klassiekers zoals ‘Hairspray’ (1988) van John Waters (VS), hoofdgast op het festival dit jaar. Naast films zijn er iedere dag bijzondere performances, kunstenaars en andere BUT-waardige activiteiten.

Om de sfeer compleet te maken zijn er veel internationale gasten zoals,
Andrey Iskanov (Rusland) underground-regisseur van o.a. ‘The Tourist’, Reinert Kiil (Noorwegen) regisseur van ‘Hora’ en de hoofdrolspeelster Isabel Vibe, Julia Ostertag (Duitsland) regisseur van ‘Saila’, Fred Vogel & Scott Swan (USA) van 'Maskhead', Joshua von Brown(VS) regisseur van ‘Altamond now’ en vele anderen.

De kick-off van BUT is op woensdagavond 09-09-09 met de B-movie ‘Modern love is automatic’. De Amerikaanse regisseur Zach Clark komt speciaal naar het BUT Film Festival om zelf zijn film op het festival te presenteren. Hij wordt vergezeld door hoofdrolspeelster Melodie Sisk. Zij speelt in de film Lorraine, bij dag verpleegster en bij nacht dominatrix.

Op de vrijdagmiddag worden in het Electron de korte films getoond van de studenten Audio-Visueel van kunstacademie St. Joost. Gevolgd door een lezing van filmdocent Jan Salden over de hoofdgast van BUT, de Amerikaanse regisseur John Waters.

Nieuw dit jaar, is dat er op de donderdag- en vrijdagavond gratis een BUT-film in de openlucht wordt vertoond in het Valkenbergpark, vlakbij het station Breda en het centrum van Breda.

De vrijdagavond van het festival wordt een bloederige avond met de excentrieke performances van Aestectic Meat Front. Deze Amerikaans-Duitse muzikale act gaat op het BUT-podium in Electron rituelen uitvoeren waar je een stevige maag voor moet hebben.

Een zeer bijzondere zaterdagavond komt er met onder andere een on-stage interview met John Waters. Phil van Tongeren zal Waters het hemd van ‘t lijf vragen over onder andere zijn werk en toekomstplannen. Van Tongeren kennen we als filmfestival directeur van IMAGINE, filmjournalist en oprichter van het tijdschrift ‘Schokkend Nieuws’. Mogelijk is er nadien een signeersessie door John Waters.
Ook wordt op deze avond voor het eerst de BUT-Award uitgereikt voor de beste BUT-speelfilm en het beste BUT-korte film.

Voor de vroege vogels begint de laatste dag van het festival met een echte BUT ontbijtfilm. Net als de rest van festivaldagen is er op zondag ‘monsterlijke’ kunst te bewonderen in de Electron met onder andere foto’s van Ash Sivils (VS) en hangende beelden en films van de Bredaase undergroundkunstenaar Jaap de Vries. Voor kinderen van 8 tot 80 jaar vertelt Rick Vuur op zondagmiddag spannende verhalen in de Griezeltrailer.

Het BUT Film Festival vindt plaats van 9 t/m 13 september in Electron, Belcrumweg 19 te Breda.
Voor meer informatie over het festival en het programma, kijk op de website
www.butff.nl

Labels: