Le Salon du Jeu - Paris


Paris s'eveille...
Parijs wordt wakker en merkt hoe vreemde personages en creaturen door de straten rondom de expohallen van de Porte de Versailles zwerven. Final Fantasy-helden, Ulala-danseresjes, commando's, elfjes, SWAT-teams, Manga-figuurtjes, ridders en monsters begeven zich naar hal 2.2 waar het jaarlijkse feest voor de Franse gamers wordt gehouden: Le Salon du Jeu ( vroeger bekend als: Le Monde du Jeu).

Net zoals zijn Duitse tegenhanger Spiel in Essen, is deze beurs bijna te vergelijken met de Amerikaanse conventies. Plenty is happening in here! Tafels vol geconcentreerde cardgamers. Demo's van nieuwe bordspellen & wargames. De mogelijkheid om je met de beste Confrontation-spelers te meten. Wedstrijden voor videogamers in alle disciplines. Challenges aan de dansmachines. LAN-gevechten. De grote & kleine publishers/verdelers van RPG's & tabletop wargames pakten uit met hun nieuwe toppers. Miniaturenmakers boden hun mooiste werken aan. Het diorama van de Franse Games Day met 200 000 Warhammer-figuren deed iedereen al van bij het binnenkomen kwijlen. Een look-like-your-hero wedstrijd zorgde voor animo in de wandelgangen. En Manga-Manga-Manga... inclusief signerende auteurs.

We kregen de kans om enkele mondiale en Europese premières te bewonderen. Van enkele volgt later nog een videoreport.

Speciaal voor deze beurs had Rackham 2 Operation Damocles-boxed sets voor AT-43 laten overvliegen. Op GenCon (USA) waren er nog demo's gegeven met prototypes. In première zagen we de ready-2-rumble figuren uit de doos gehaald worden en het zag er allemaal veel beter uit dan op vele fora gevreesd werd.
De plastic miniaturen worden in de boxed set voorgemonteerd en geschilderd afgeleverd. De sculpts zitten echter vol details die vaak ontbreken op plastic figuurtjes en ook het schilderwerk ziet er meer dan behoorlijk uit. Ervaren schilders zullen ongetwijfeld nog wat extra kleurdetails, patronen en highlights willen toevoegen, maar voor wie wil gamen ipv te schilderen (ja, ze bestaan!) is dit perfect. In deze game verschijnen geen ongeschilderde miniaturen op de speeltafel... en evenmin 'guurtjes die gewoon in een verfpotje gedompeld lijken...
Ook de regels van AT-43 moedigen aan tot direct play. Gevechten zijn vrij kort en volgen een scenario met vastomlijnde doelstellingen. De 6 bijgeleverde scenario's zijn eigenlijk een "opleiding" en implementeren telekens iets meer van de regels. Er is hard gewerkt aan de logica & het realisme van de regels, wat de speelbaarheid zeker ten goede komt. Sfeertechnisch is het spel duidelijk geïnspireerd op de scifi van de 50-ties. Robot-Therians als buitenaardse dreiging. De onderliggende conflicten tussen de mensen van Whitestar en Red Block. En een geheimzinnig vierde ras dat volgend jaar zijn opwachting maakt.
De indrukwekkende mechs uit de box zijn absolute killers, maar zonder de tactische aanwezigheid van infanteristen zullen ze nooit een gevecht kunnen winnen...
We pluisden de Damocles-box verder uit en vonden behalve de figuren & handleidingen, ook een grote floorplan en stukken decor is. Vooral de container is een heerlijk iets. Je krijgt voor je 80€ een grote & vooral goedgevulde box waarmee je dadelijk kan gamen.
Rackham verwacht hiermee een nieuw marktsegment aan te spreken en die kans lijkt ons uiterst realistisch.

Vroeger waren er strips waarbij de lezer zelf keuzes moest maken & alzo het verhaal stuurde. Horrorgame designer Damien Maric en de beeldschone filmscenariste Angelina Iacovone hebben volgens een vergelijkbaar stramien hun roman Emma - Votre vie est lié à la sienne opgebouwd. Het verhaal begint eens Emma arriveert op haar flat en dan neem jij haar lot in handen. Laat je haar een rustig avondje beleven, of maak je een nachtmerrie van haar leven en dat van haar vrienden? Fantasy, thriller, detective, horror,... er zitten enkele serieus vreemde hersenkronkels verwerkt in Emma. We kunnen alleen maar hopen dat het schrijversduo snel een Nederlandstalige uitgeverij vindt.

De Franse gamesverdeler Magic Relic heeft sinds kort twee opvallende titels in zijn gamma opgenomen.
Warlord is een bescheiden wargame waarbij schermutselingen worden uitgevochten op Tallon in het Dark Heaven-universum, ons welbekend van de Reaper-miniaturen.
Belangrijker is Wargods. Hoeveel Europese gamers in de US Wargods of Aegyptus-figuurtjes bestelden, gewoon om de prachtige Egyptische mythologische vormen te kunnen schilderen is onbekend, maar nu worden de producten eindelijk ook courant aan Europese winkels aangeboden. Met al die heelijke miniaturen is het misschien een goed idee om ook de regelboeken eens te bekijken. Wargods is een tabletop mass combat wargame en beschikt over een hoop potentieel om ook Europese gamers te charmeren.
Het speelt zich af in de post-Atlantische oudheid waar de goden & hun "kinderen" zich op aarde bekampen tot het bittere einde. Alles begon met de Egyptische goden die krijgers met Anubis' jakhalzenkop, of Sebeks koude krokodillenlijf, of Bastet haar bevallige kattenvormen het slagveld opstuurden. Naast de kinderen van de Nijl in Aegyptus, treden nu ook de kinderen uit het hoge Noorden naar voren in Hyperborea. Wendigo's IJsheksen en shamanen proberen om Osiris' kinderen van tussen de piramiden te verjagen. 12 Facties zijn er al en er komen nog meer stammen uit Hyperborea werd ons beloofd. Ook de Grieken zijn in aantocht om de eer van de Olympische goden te verdedigen.
Een veelbelovende games setting om nauwkeurig op te volgen.

We ontmoetten ook Johan & Polo van Terres Etranges die zich na Sombre, hun generisch horrorRPG hebben toegelegd op een 100% officieus supplement voor Call of Cthulhu. In Extinction - Survivre et mourir à la Fin des Temps worden de spelers in een post-apocalyptische wereld gedropt waar de Ancient Cthulhu is ontwaakt en de wereldzeeën naar zijn hand heeft gezet. In 2056 lijkt de aarde dan ook hard op Waterworld meets Lovecraft. Monsterlijke zeewezens maken op grote schaal jacht op de mens. Onze soort staat letterlijk aan de vooravond van haar uitroeiing.
Johan is ervan overtuigd dat na twee jaar hard zwoegen het moeilijkste werk voor hem en zijn 12-koppig team die-hard Cthulhu-fans er op zit. Nog 1 à 2 jaar om NPC's te creëren, achtergrondverhalen te schrijven en settings uit te werken. "Nu rest ons enkel het echt leuke werk", glimlacht hij fijntjes.

een andere beursstand waar we nagenoeg bleven kamperen, waren Privateer Press met de schitterende Everblight gevechtsgroep voor hun wargame Hordes. Wat kan evil toch mooi zijn. En in het geniep hadden ze enkele van de nog te verschijnen figuurtjes meegebracht. De fans zullen met plezier in hun buidel tasten.

Onze ogen vielen bijna uit hun kassen toen we het immense diorama van de Games Workshop-stand zagen. 200 000 Skaven en Lizardmen trokken ten strijde in een stad waar zelfs Montezuma jaloers op had kunnen worden.

De charmante Franse Manga-publisher Ankama was zowel met haar videogames, als met haar strips vertegenwoordigd. Een hele batterij tekenaars deden hun best om de boeken van de vele fans van een originele tekening te voorzien.

En toen werden onze ogen abrupt weggerukt van een groepje superschattige Ulala's die even onschuldig rondhuppelden als in het echte Space Channel 5. De schuldige was de oogstrelende vertegenwoordigster van Présences d'Esprit, een groep Franse fanzines over fantasy & scifi die in vele gevallen niet moeten onderdoen voor de "grote" magazines.

Omdat Para Bellum van de jonge publisher GBA enkel in het Frans verkrijgbaar is willen we jullie enkel doen watertanden met enkele omschrijvingen van de troepen in deze mass combat tabletop wargame: Orkse Romeinen, tijgercavalerie, Griekse hoplieten, Aziatische krijgers, gevleugelde geisha's, door dinosaurussen getrokken strijdwagens en de opvallendste undead in lange tijd.

Parijs is dan wel niet naast de deur, maar de flair van het evenement, de charme van de aanwezigen, de hartelijkheid van de exposanten en de kwaliteit van het getoonde, maakten het retourtje naar de Lichtstad meer dan de moeite waard.
A l'année prochaine!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Event - Belle Epoque wintermarkt Bonheiden

Body-Art Festival