Expo Elephant Man


Wat zegt jullie de naam Joseph Merrick ? Hij is wereldberoemd en toch weet slechts een enkele witte raaf het zonder de titel te hebben gelezen. Jawel, het meelijwekkende monster uit David Lynch zijn film heeft echt bestaan. Meer nog, Joseph Merrick werd in 1862 als een doodgewone Engelse baby geboren. Het was pas rond zijn tweede verjaardag dat het eerste gezwel rond zijn lippen opdook. Als snel was zijn gezicht misvormd tot een slurfachtig gedrocht dat enkel zijn moeder kon liefhebben. Bij haar vroegtijdige dood werd het 11-jarig jongetje dan ook het onbeschermde middelpunt van mishandeling, spot, verstoting en uitdrijving. Pas in de freak show van een circus vond hij heel even een thuishaven… maar ook deze bleek ver van veilig. Berooid, beroofd en aan het eind van zijn krachten werd Joseph Merrick opgevangen door dr. Treves. In diens ziekenhuis werd er eindelijk gezocht naar de bron van de misvorming. Wetenschappers noemden de ziekte: het Syndroom van Proteus, naar de gedaantewisselende zeegod uit de Griekse mythologie. In 1890 droomde de Olifantman zijn laatste droom, amper 28 jaar nadat de nachtmerrie begon.
In Engeland was dit de periode van Frankenstein, Dracula en Jack The Ripper. De onschuldige Elephant Man vervoegde hen al gauw in de verhalen.

En nu komt Joseph Merrick naar Brussel. Het Museum van de Geneeskunde organiseert in samenwerking met het Museum van de Fantastische Kunst, La Galerie d’ Enfer en het Théâtre des Galeries een expo die licht wil schijnen op de geneeskunde op het einde van de 19e eeuw. Maar verwacht je niet aan zuiver een informatieve expo over de “humanisering van fysieke anomaliën”. Er zal volop ingespeeld worden op de huiveringwekkende elementen van de periode. De tomeloze industrialisering en haar gevolgen zorgde voor nieuwe ziekten en misvormingen. Personages als Sherlock Holmes en Jack the Ripper zullen terug te vinden zijn. Er wordt een volledige freak show opgebouwd, net zoals in de tijd van Joseph Merrick. Van Siamese tweelingen tot skeletten waarin amper een mens te herkennen is. De Olifantman, zijn leven vol lijden en andere gevallen van zijn ziekte worden onderzocht. De omstandigheden van het ziekenhuis waarin hij werd onderzocht worden volledig in beeld gebracht. Van het gebrek aan hygiëne tot de experimentele instrumenten en de revolutionaire technieken waar men ondertussen gelukkig van is afgestapt. Horror & wetenschap ontmoeten elkaar op een hoogst visuele wijze.

De aandacht voor de Olifantman in literatuur, kunst en film wordt afgesloten met interactieve animaties waarbij de bezoeker ondermeer wordt uitgedaagd om aan te raken… de aanraking als eerste stap naar het leren bekijken als menselijk. Joseph Merrick groet u… zijn skelet tenminste.

Le Musée de la Médécine
Expo Elephant Man - L'enfer de la différence
Campus Erasme - Route de Lennik 808, 1070 Bruxelles

Tussen 15 september en 30 december 2006
Geopend van dinsdag tem zondag tussen 10-16u
Rondleidingen in Frans-Nederlands-Engels zijn voorzien.
Prijs: 5€ (4€ voor gepensioneerden, 3€ voor studenten)
Inclusief: de monsterschilderijen van David P. in het Erasmusmuseum van de Anatomie tussen de beruchte anatomiecollectie van Spitzner… niet voor gevoelige zielen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival