vrijdag, januari 15, 2010

3de OFFSCREEN FILM FESTIVAL


van 4 tot en met 21 maart 2010
Cinema Nova - Cinematek - Bozar - Cinema Rits
http://www.offscreen.be/

Na twee uiterst succesvolle edities, zijn wij weer volop bezig met de organisatie van de derde uitgave van het Offscreen Film Festival het jaarlijkse rendez-vous voor liefhebbers van onalledaagse en ongewone cinema.

Van 4 tot en met 21 maart 2010 kan men gedurende drie lange weekends terecht in Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Rits Cinema, Brussel, voor nieuw werk van getalenteerde, onafhankelijke filmmakers, zeldzame cult klassiekers, bijzondere documentaires en “offbeat” genres van over de hele wereld.


Op het programma:

Focus Spaghetti Western


Naast een kleine selectie avant-premières ligt de focus dit jaar op de Spaghetti Western, een genre dat onder andere door Sergio Leone op de kaart werd gezet en vooral in de jaren zestig furore maakte. In het totaal staan er maar liefst vijftien westerns op het programma, allen op vintage 35mm, waaronder Django en The Big Silence van Sergio Corbucci, The Big Gundown van Sergio Sollima en Quien Sabe? van Damiano Damiani. Een aantal van deze films wordt ingeleid door notoir spaghetti western kenner en onafhankelijk Brits regisseur Alex Cox. In Cinematek vertonen wij eveneens enkele van zijn eerste films: Repo Man, Straight To Hell en Walker.


Japanse 70’s exploitation


Daarnaast besteden we aandacht aan de Japanse exploitation cinema uit de jaren zeventig met films zoals Female Prisoner #701: Scorpion en Girl Boss Guerilla . Als topless vrouwenbendes, op wraak beluste maagden, zwaardklievende gangsters en wrede kostschoolmeisjes je ding zijn, dan weet je waar naartoe.


Jess Franco, Bruce Bickford, Felix Kubin


En alsof dat nog niet genoeg is, komt de Spaanse “sleaze master” en Z-film icoon Jess Franco (Vampyros Lesbos, Succubus, Venus In Furs, …), samen met zijn fetisj actrice Lina Romay, tijdens het eerste festivalweekend enkele van zijn cult films inleiden en dit zowel in Bozar als in Cinema Nova.

Vergeten we tenslotte niet de komst van geniale kluizenaar en geflipte animatiefilmer Bruce Bickford, vooral bekend van de klei animaties die hij in de jaren ‘70 en ‘80 voor Frank Zappa maakte, en een speciale filmavond samengesteld door de extravagante electro muzikant, Felix Kubin.

Labels: