Japan Week op de KU.Leuven



Van 11 tot en met 13 maart organiseren de K.U.Leuven (afdeling Japanse Studies) en Kansai University in het kader van hun samenwerkingsakkoord een 'Japan Week.' Het programma omvat een serie van culturele, academische en educatieve activiteiten rond Japanse cultuur, gaande van klassiek theater tot film. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Japan Week programma

Samurai filmtrilogie
De veelgeprezen samurai-trilogie van regisseur Yoji Yamada.
11 maart: “The Twilight Samurai” (Tasogare Seibei, 2002)
12 maart: “The Hidden Blade” (Kakushi Ken Oni no Tsume, 2004)
13 maart: “Love and Honor” (Bushi no Ichibun, 2006)
Alle films beginnen op 20u. Voor de screening van “The Hidden Blade” geeft viervoudig Japanese Academy Awards-winnaar Yoji Yamada een woordje uitleg over zijn werk, vanaf 19u.
Meer informatie
plaats: Studio's
(zie kaart)

Anime
Screening van twee recente anime-films:
11 maart: “Appleseed” (アップルシード, 2004)
13 maart: “Fullmetal Alchemist the Movie: the Conqueror of Shamballa” (劇場版「鋼の錬金術師 シャンバラを征く者」, 2005)
Allebei vanaf 22u30, Japans gesproken met nederlandse ondertiteling. De screening van "Fullmetal Alchemist" wordt voorafgegaan door een deskundige inleiding.
Meer informatie
plaats: Studio's
(zie kaart)
12 maart van 14u tot 17u
Een zeldzame kans tot het bewonderen van een live voorstelling van Noh, één van Japans welkbekende traditionele theatervormen. Acteur Akihiro Yamamoto speelt de hoofdrol in het stuk 'Izutsu', 'De Waterput', waarin een rondreizende monnik geconfronteerd wordt met de eeuwenoude geest van een tragisch gestorven jonge vrouw. Na de voorstelling geeft Yamamoto uitgebreid toelichting bij de technieken van het Noh.
Meer informatie
plaats: Studio's
(zie kaart)

Inleiding tot het noh-theater
5 maart (!) van 19u tot 20u30Ter voorbereiding van de Noh-voorstelling van de Japan Week geeft theaterspecialiste Gretl van Ourti een inleiding tot het wat en hoe van deze indrukwekkende en complexe theatervorm. Wie de conventies van het Noh begrijpt zal des te meer kunnen genieten van de live voorstelling.
Plaats: Erasmushuis, faculteit letteren K.U. Leuven (Justus Lipsiuszaal op de achtste verdieping)(zie kaart)
11 maart van 13u30 tot 17u
Enkele jaren geleden identificeerden wetenschappers enkele schijnbaar losse panelen aan de muren van Schloss Eggenberg in Oostenrijk als onderdelen van een unieke, verloren gewaand kunstschat -een traditioneel Japans kamerscherm of 'byobu'. Het scherm is nu gereconstrueerd en valt in al zijn glorie te bewonderen op 11 maart vanaf 13u30. Vanaf 14u30 presenteren enkele gerenommeerde wetenschappers de resultaten van hun onderzoek naar dit kunstwerk.
Meer informatie
Plaats: Erasmushuis, faculteit letteren K.U. Leuven (Justus Lipsiuszaal op de achtste verdieping)
(zie kaart)
Kimono-demonstratie13 maart vanaf 18u
Op donderdag 13 maart geven kleedsters van de kimonoschool van Toyoko Kobayashi een uitzonderlijke demonstratie. Zeer bijzonder is dat we het befaamde 'junihitoe'-gewaad, de kleurrijke en veelgelaagde formele klederdracht van dames aan het keizerlijke hof in de Heian-periode (794-1185), kunnen bewonderen. De hulp van drie kleedsters is nodig om een 'junihitoe' aan te kunnen trekken, en het hele gewaad kan wel twintig kilo wegen.
Meer informatie
plaats: Mgr. Sencie instituut, K.U. Leuven Faculteit Letteren, Parthenonzaal (lokaal 03.18)
(zie kaart)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival

The life & death of costumes