Belgian Anti-piracy Federation - Overzicht 2007

Nooit meer succesvolle juridische acties tegen piraterij dan in 2007
* Hoven van Beroep veroordelen piraten tot historisch hoge schadevergoedingenvan meer dan 400.000 euro;
* Recordaantal kopieerstudio’s opgerold;
* Groter aantal inbeslag genomen goederen dan in 2006;
* 70 % van de onderzoeken betreft internetpiraterij.
Brussel, 26 maart 2008.
De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) maakt vandaagcijfers bekend over de juridische acties tegen piraterij die zij in 2007 ondernam. Meer dan 70 % van de onderzoeken betrof piraterij op het Internet. De kaap van100.000 inbeslaggenomen illegale goederen werd voor het eerst overschreden en depolitie deed bijna elke dag een interventie op vlak van namaak en piraterij. Opnieuwwerden er efffectieve gevangenisstraffen uitgesproken en dit jaar ook historischhoge schadevergoedingen.
Overzicht van de juridische acties die BAF tegen piraten voerde in 2007
* 7 op 10 van de gevoerde onderzoeken naar piraterij betrof inbreuken op het Internet. Dit is een stijging met 5 % t.o.v. 2006, welke het resultaat is van een intensievere samenwerking met de Belgische Computer Crime Units. Dit zorgde ervoor dat beheerders van Belgische websites en uploaders van Belgische enAmerikaanse films op een efficiënte manier gerechtelijk werden aangepakt. Ookwerden er meer en sneller forensische computeranalyses uitgevoerd dan de vorigejaren, inzake film, muziek en gamespiraterij.
* Het aantal inbeslaggenomen goederen bedroeg in 2007 precies 102.493 stuks. Dit zijn er 15.000 meer dan het jaar voordien. Opvallend is dat het vooral gaat overgekopieerde dvd’s en cd’s. Er zijn beduidend minder gekopieerde PlayStationgames in beslag genomen.
* In 2007 werden de grootste schadevergoedingen ooit toegekend voor audiovisuele piraterij en namaak. Het Hof van Beroep van Luik veroordeelde een piraat voor een totaal bedrag van 418.645 euro, en het Hof Van Beroep van Antwerpen vond dat het verkopen van voornamelijk gekopieerde games een schadevergoeding verdiendevan 455.970 euro. In totaal werden er voor 1.639.428 euro schadevergoedingentoegekend aan de leden van BAF. Let wel: in het beste geval wordt slechts 10%daadwerkelijk geïnd door BAF. Naast de boetes en schadevergoeding werd er ooknog in totaal 160 uren werkstraf, 6 maand gevangenisstraf effectief, en 9 maand gevangenisstraf met uitstel uitgesproken.
* Er waren in 2007 maar liefst 341 interventies van de politiediensten en douane. Een opmerkelijke stijging van 15%, die vooral kan toegeschreven wordenaan een groter aantal “ex officio” onderzoeken. Absolute uitschieters zijn de acties van de politie van Brussel Hoofdstad- Elsene - Laken : maar liefst 39 interventies leverden bijna 34.000 stuks goederen op. Dit is meer dan een derdevan het totaalcijfer. De meeste interventies (15) maakten deel uit van een groot netwerk ambulante verkopers (mensen die de allernieuwste films huis-aan-huisverkopen, vooral in Brusselse horeca zaken).
* Er werden 7 succesvolle invallen uitgevoerd op kopieerstudio’s. Dit zijn plaatsen waar op grote schaal illegale films, software, muziek en computergames gefabriceerd worden. Deze bronnen van illegale kopiën zijn vooral een plaag in de Brusselse binnenstad. Het gaat om georganiseerde netwerken die kopiën leveren aan vele marktkramers en huis-aan-huis verkopers die op hun beurt deze goederen proberen aan de man te brengen.
De belangrijkste redenen van de succevolle juridische acties tegen filmpiraten.
* De inwerkingtreding op 1 oktober 2007 van de nieuwe wetgeving inzake bestraffing van namaak en piraterij van intellectuele eigendomsrechten.Belangrijk is dat de strafmaat aanzienlijk toenam ( Gevangenisstraffen van 3 maanden tot 3 jaar bij een eerste overtreding en bij herhaling een verdubbelingvan deze strafmarge) en dat merkinbreuken niet langer klachtdelicten zijn maarook op eigen initiatief van de politiediensten kunnen onderzocht worden;
* De succesvolle campagne van de Belgische politie- en douanediensten tegen namaak;
* Het inzetten van extra ambtenaren door de Minister van Economie in de strijd tegen namaak. Daartoe gaf BAF hen in november een opleiding inzake film -,games- en muziekpiraterij;
* De jarenlange inzet van BAF tegen namaak en piraterij waardoor een groter bewustzijn gecreeërd werd in verband met de problematiek.De belangrijkste actiepunten van BAF voor 2008.
* De strijd tegen illegale filmopnames in bioscopen (“camcording”), die aan debron ligt van 90 % van de illegale filmbestanden die op het internet circuleren tijdens de periode voor de officiële release van de dvd-versie. BAF start nog dit voorjaar een doorgedreven sensibiliseringscampagne i.s.m. Kinepolis;
* De strijd tegen piraterij op de werkvloer opvoeren. Meer en meer werknemers gebruiken hun werk-pc voor privédoeleinden en zijn zich niet bewust van de veiligheidsrisico’s van illegale downloads. BAF start nog dit voorjaar een campagne i.s.m. de muziek- en softwaresector om bedrijven hierover te sensibiliseren;
* Het verder uitbouwen van een goede samenwerking met de Computer Crime Units op het vlak van internetpiraterij.
Bron: BAF persbericht

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival