Het Verloren Labyrint ( Kate Mosse)


Tegen de achtergrond van de 1e Kruistocht tegen de Katharen (zie link onderaan) ontwikkelt zich een speurtocht naar de ware Heilige Graal.

Een schokgolf ging door het Middeleeuwse Europa toen paus Innocentius ("Onschuldige") III in 1206 de oproep doet voor een Kruistocht tegen mede-Christenen. De noordelijk Franse edelen zagen hun kans om de rijke steden uit Zuid-Frankrijk te onderwerpen. Tijdens de bloedbaden die hierop volgden sprak abt van Citeax de gevleugelde woorden: Dood ze allemaal, god zal de zijnen wel herkennen (Tuez-les tous, dieu reconnaitra les siens) en dit geeft perfect de sfeer aan van Kate Mosse haar avonturenroman.

Sterke vrouwen, goed en slecht spelen de hoofdrollen in de 2 verstrengelde verhaallijnen. Eén in de hedendaagse Languedoc en één in Carcassone 800 jaar vroeger. Protagonistes Alice en Alaïs hun lot is verweven met een geheime trilogie van boeken die de essentie vormen van de Heilige Graal. Over de precieze inhoud blijft de lezer weliswaar een beetje op zijn honger zitten, maar dit doet zeker geen afbreuk aan de kracht van deze ijzersterke verhaallijn.
Middeleeuwse geschiedenis en legenden over Katharen (=Albigenzen) worden subtiel vermengd. De bloedlust van de Kruisvaarders wordt tot in de goorste details beschreven. De tolerantie die de basis van het Kathaarse Christendom vormt, is voorzichtig uitgewerkt.
De jacht op de boeken in beide era is geschreven als een zuivere thriller die niet moet onderdoen voor Dan Browns revisionistische meesterwerk.

Je voelt dat Mosse haar liefde voor en de kennis over het onderwerp en de streek echt zijn. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Allesbehalve een cash-in tijdens de anti-clericale hype en evenmin een Vrouwen Avonturen Roman die enkel door vrouwen zal gesmaakt worden!

Labyrint is geen echt revisionisme, wel een oproep om op te passen voor religieus fanatisme & fundamentalisme. Godsdienstwaan is van alle tijden en levensbedreigend.

De Katharen

(Door Mean Streets, oorspronkelijk terug te vinden in het Aztek-TV forum)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

Age of Zombies for PSP/PS3

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival