Call of Cthulhu - Secrets of San Francisco


1920s Source Book

Waar in de VS vind je een perfecter kruispunt van culturen, klimaatszones en kleurrijke geschiedenis dan in San Francisco. Van de Golden Gate tot de Stille Oceaan strekt zich de schatkamer van de Californische Goudrush uit.

De oorsprong van de baai van San Francisco is omhuld door nevelen. De legenden van de Costanoan Indianen vertellen dat de baai werd gevormd toen een god struikelde. Zijn arm versplinterde de heuvelkan die het schiereiland verbond met het vasteland. Het water van de oceaan vulde de vallei in een oogwenk.
Die zou er volgens historici op kunnen wijzen dat de baai werd gevormd door één enkel geologisch evenement en dat deze ramp bovendien plaatsvond in de afgelopen 500 jaar. Waarom hadden Drake en de vele Spaanse verkenners van de 16e & 17e eeuw anders langs de kustlijn kunnen varen zonder ooit deze opvallende baai te ontdekken... zelfs niet toen ze vlakbij het anker uitwierpen. Jarenlang hield men vol dat de dichte mist die de baai vaak vult, deze telkens aan het oog van de veroveraars onttrok. Maar nu speculeert men dat er ten tijde van Francis Drake misschien wel een bergkan stond en dat een aardbeving deze berg wegvaagde, ergens tussen 1609 ( toen Sebastian Vizcaino vlakbij zijn kamp opsloeg en geen Golden Gate opmerkte) en 1769 ( Toen Gaspar de Portola de baai toevallig ontdekte wanneer hij de haven van Monterey was voorbijgevaren).

San Francisco is desalnietemin verbazend oud en haar geschiedenis is doorweven met flarden van verloren verhalen. De streek rond de stad wisselde vaak van bezetter en elke veroveraar liet zijn handelsmerk achter in de omgeving. Duizenden jaren leefden er stammen van de First Nations (Indianen). De stichting van een eerste Europese nederzetting viel samen met de ondertekening van Amerika's Onafhankelijkheidsverklaring. San Francisco bloeide al snel open en werd een typisch voorbeeld van de Amerikaanse Boomtowns. Het werd een plaats waar vluchtelingen en beoefenaars van elders verboden en vervolgde religies een onderdak vonden. De verhalen uit het 19e-eeuwse San Francisco zijn bijna tot moderne mythen verworden. Het was een ware smeltkroes van culturen en tegelijkertijd een voorbeeld van wetteloosheid. Indertijd werd meer dan eens de vergelijking gemaakt met het Bijbelse Sodom. En ook San Francisco werd door een Hemelse Storm totaal van de kaart geveegd. De dag des Oordeels kwam ditmaal in de vorm van de meest zwaarste aardbeving die in het Westen ooit werd waargenomen, gevolgd door een nooit geziene stedenbrand. 1906 was de dood van de metropool van de Zonde. De kleurrijke personages uit die periode zijn schimmen uit het verleden geworden, schaduwen die terug opduiken in moderne stadslegenden.

Deze Source Book voor Call of Cthulhu geeft de nodige achtergrondinfo om een campagne op te zetten in het San Francisco uit de 1920-ties, inclusief stadsgeografie, burgerlijke geschiedenis, research over nuttige zaken zoals: waar gaan Frisco-inwoners heen als ze de wet breken - gek worden - sterven, tijdsfoto's, beschrijvingen van stadsgeluiden en diep verborgen geheimen die deze stad zo uniek maken. Dit is meer dan een metropolis, deze stad is een levende entiteit met een unieke karakter en constante verandering, tastbare atmosfeer en sterke leiders. Er is in het boek voldoende researchmateriaal te vinden om scenario's vol te stoppen met locaties vervuld van couleur locale. Voorbeelden zijn de grootste en oudste enclave van Chinese immigranten in de VS. Het bekendste spookhuis ter wereld. Twee van de beruchtste gevangissen ooit gebouwd. En de stadsgrenzen zijn niet de grenzen van mogelijke verhalen...Van hieruit kan een campagne naar het Verre Oosten leiden.

Deze Source Book is een volledig portret van een stad in volle bloei, met veel zorg voor de plaatselijke folklore en unieke mogelijkheden om dieper te graven in de Cthulhu Mythos.



Pagina's 192
ISBN 1-56882-187-5
Auteur Cody Goodfellow
Uitgeverij: Chaosium Inc.

Hoofdstukken:
Introduction
History of San Francisco
The City
Chinatown
Earthquake & Fire
Greater Bay Area
Societies
Legends and Celebrities
Recreation
Scenario: The Ferry Ride
Scenario: The Westchester House
Scenario: The Colour of His Eyes
Scenario: Beyond The Edges
Appendix: Maps & Handouts
Bibliography
Subject Index

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Event - Belle Epoque wintermarkt Bonheiden

Event - Carnaval Tongeren 2024