La Galerie d’Enfer


We mogen de middeleeuwse abten, bibliofiele monniken en welvarende moeder oversten dankbaar zijn voor de immense kloosterbibliotheken vol werken van onschatbare waarde die ze doorheen de eeuwen verzamelden. Veel kennis uit de oudheid en uit de middeleeuwen is op deze wijze bewaard gebleven en tot bij ons geraakt. Niet alleen religieuze boeken vulden deze bibliotheken, maar eveneens boeken en handschriften over ondermeer recht, filosofie, geneeskunde en sterrenkunde.

Maar niet alle werken werden door de kerk als nuttig, opbouwend en moreel toelaatbaar beschouwd... in tegendeel zelfs. In vele kloosterbibliotheken was er dan ook een Hel (= Enfer). In Umberto Eco’s De naam van de roos werd deze Hel voorgesteld als een duister labyrint vol geheime en verboden kennis, maar meestal was het niet meer dan een stevig afgesloten kast, of ruimte voor de verboden, ketterse en immorele boeken. Van Erasmus, via Diderot, Jansenius en Rousseau, tot Markies de Sade en Joodse geheime kabbala-werken. Alle geschriften die niet strookten met de Rooms-katholieke dogma’s verbleven er achter slot en grendel. Ze waren tenminste veilig voor de vreselijke boekverbrandingen!

Ook de Belgische Kunst heeft een Hel. Een plaats waar alle werken die spotten met de opgelegde morele waarden een veilige thuis vinden. In de Brusselse Galerie d’Enfer krijgen kunstenaars die te extreem zijn voor traditionele kunstgalerijen een plaatsje.

Het opgehangen skelet van een paard. Extreme bondagefoto’s. Kubistische schilderijen van copulerende koppels. Getekende en levende voorbeelden van buitenissige piercingprojecten. Horrorelementen, satire, fetisjisme en erotische uitspattingen zijn ondertussen typerend geworden voor de schilders, tekenaars, beeldhouwers en fotografen die er exposeren.

Voer voor gestoorde geesten? Absoluut, volgens de goegemeente.
Shockerend? Expliciet? Vaak wel. Maar deze kunstenaars zien het als hun taak om mensen wakker te schudden uit hun kleinburgerlijke slaap. Bovendien, dogma’s doorbreken is van alle tijden.

De Galerie werd in 1997 opgestart door schilder – tekenaar – kok – beeldhouwer - enfant terrible David P en zijn muze Sophie. Mettertijd is het meer dan een kunstgalerij geworden. Vaste bezoekers blijven er discuterend aan de bar hangen. Slaven hangen vastgeketend aan de trapleuning. Hongerige magen worden er gevuld door chef-kok David P. Schilderijen, beelden en menu’s komen allen uit hetzelfde vat vol creativiteit, glimlacht hij geheimzinnig doorheen zijn baard. Groepen zoals Moonspell, The Drop Kick Murphy’s en zelfs Iron Maiden zakken naar deze Hel af voor showcases, cd-voorstellingen en een gezellige avond.

Voor zowel de expo’s in de Galerie zelf, als voor de vernissages is het leitmotiv Erotico-Fantastico-Burleske Kunst. Dat een vernissage soms uitmondt in een ware happening voor liefhebbers van fetisjisme is geen probleem, vindt David P. Zolang het maar rock ’n roll blijft.
De esthetiek van latex en leer. Het contrast tussen de witte huid en het zwarte leer. De soms niet al te subtiele mix van kunst en kitsch. Mogen, niet moeten ligt aan de basis van hun filosofie.

Sommige mensen zouden zich in een nachtmerrie wanen. Wie verder durft te kijken zal misschien de dubbele bodem zien en de satire begrijpen. Tenminste: als die persoon geen gehoor geeft aan de waarschuwende vinger die Nietzsche opheft: Als je te diep in de afgrond staart, staart de afgrond ook in jou.


Contact :
Galerie & Resto d’ Enfer
16-17 Place du Samedi/Zaterdagsplaats – B-1000 Brussel/Bruxelles
Tel & Fax : 02 219 30 44
Web : www.enfer.be

Geopend: elke woensdag-, donderdag- en vrijdagavond vanaf 19u
Ouvert: tous les mercredis, jeudis en vendredis soirs à partir de 19h
In de Aztek-TV fotogalerij zijn ook foto's opgenomen van:
EXPO-ÉVENEMENT LUPAN’ART II
Met kunstwerken van:
Alan Tex – Mariongiu – Shibari – JM Louis – David P – Lizette Delooz – JVO – Luc De Bast – Digital Redness – Zori – Rick et Will’s – Christophe – Y. David

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

Age of Zombies for PSP/PS3

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival