woensdag, december 22, 2010

4de OFFSCREEN FILM FESTIVAL

Het Offscreen Film Festival, het jaarlijkse rendez-vous voor liefhebbers van onalledaagse en ongewone cinema, kondigt zich iets vroeger aan dan u van ons gewoon bent. Van9 tot en met 27 februari 2011 richten wij voor de 4de keer de schijnwerpers op nieuw werk van onafhankelijke filmmakers, zeldzame cult klassiekers en offbeat genres van over de hele wereld. Films, kortom, met een hoek af.



Elk jaar presenteren we een kleine selectie avant-premières, waaronder openingsfilm Rubber van Quentin Dupieux en de nieuwste van minimalistisch animatiefilmer Phil Mulloy, Goodbye Mr Christie, die hij zelf van een inleiding komt voorzien.
Eregast is Amerikaans regisseur Monte Hellman, één van Hollywood’s meest cryptische figuren. In zijn wel heel atypische carrière als filmmaker heeft hij zich een klein, maar briljant en consistent oeuvre bijeengefilmd. Zijn bekendste en kritisch meest gerenommeerde film is Two-lane Blacktop (1971) die Cinematek op een nieuwe kopij uitbrengt. Ook zijn ‘acid westerns’ uit 1965 met Jack Nicholson in de hoofdrol, The Shooting en Ride in the Whirlwind, hebben een cultstatus verworven. Deze films kunt u opnieuw ontdekken in Bozar en Cinema Nova, Brussel, en Cinema Zuid, Antwerpen. Bovendien brengt hij zijn eerste langspeler in 21 jaar mee, Road To Nowhere, die wij in avant-premiere zullen vertonen en geeft hij een masterclass in Cinema Rits.
Onder de noemer “Outer Space” zoeft het Festival naar de verste uithoeken van het heelal, “to boldly go where no man has gone before”, op zoek naar de verloren parels, cult favorieten en klassiekers van de science fiction film uit het tijdperk voor de intrede van digitale effecten. Met 25 films verspreid over Cinematek en Cinema Nova, mag het geen toeval zijn dat de festival affiche naar deze module refereert. Op het programma staan onder andere: Terrore nello spazio van Mario Bava, Dark Star van John Carpenter, This Island Earth van Joseph Newman, Alien van Ridley Scott en Starcrash van Luigi Cozzi. Bijzondere aandacht besteden wij aan de science fiction film van achter het Ijzeren Gordijn: zo onder meer de socialistische DDR productie Im Straub der Sterne, de Tsechische New Wave SF Ikarie Xb1, On The Silver Globe van de Poolse regisseur Zulawski, de Sovjetrussische rolprenten Aelita, Planeta Bur en To The Stars By Hard Ways


Verder ligt de focus op Kung Fu films van de legendarische Shaw Brothers studio’s uit Hong Kong met de vertoning in Cinema Nova van een aantal vintage 35mm kopijen in originele versie zoals 36 Chambers of Shaolin en 8 Diagram Pole Fighter. In het kader van deze hommage, georganiseerd met de steun van de Hong Kong Economic & Trade Office, geeft kenner en Brits filmcriticus Tony Rayns een lezing in Cinema Rits.
Met “Face/off” verbinden we een filmkwartet aan de uitspraak van Rimbaud: “Je est un autre”. Deze module focust op een bijzonder thema: gezichtstransplantatie en het effect dat dit heeft op iemands persoonlijkheid. Op het programma: Seconds van John Frankenheimer, Les yeux sans visage van Franju, The Face of Another van Hiroshi Teshigahara & Dark Passage van Delmer Daves.


Nieuw is de speciale voorstelling in Cinema Nova van First Off-shorts, een kortfilmavond in samenwerking met het online magazine Kortfilm.be dat een platform biedt aan recente films, met bijzondere aandacht voor Belgische producties, die binnen de Offscreen criteria passen: ongewoon, bizar, verrassend en origineel.
En tijdens de Museum Night Fever op zaterdag 26 februari, tenslotte, pakken we in Bozar uit met “Animation Extravaganza”, een 2 uur durend geanimeerd filmprogramma met trailers en fragmenten uit alle hoeken en gaten van de wereldcinema gepresenteerd door cultexpert Jan Doense, bekend van de Nacht van de Wansmaak.


Het volledige programma staat online vanaf 19 Januari 2011.
4de OFFSCREEN FILM FESTIVAL
van 9 tot en met 27 februari 2011
Cinema Nova - Cinematek - Bozar - Cinema Rits
BRUSSEL
www.offscreen.be

Labels: