woensdag, augustus 04, 2010

BUT Film Festival Breda


Hoofdgast en eerste filmtitels van BUT2010 bekend

Van 8 t/m 12 september vindt de vijfde editie van BUT Film Festival plaats in hartje Breda. BUT is opsomming van de genres B-movie, Underground en Trash en richt zich op eigenzinnige cinema die afwijkt van de doorsnee film die in de bioscopen, videotheken en op internet te vinden is.


De eerste namen zijn bekend:
Nederlandse premières van de film Cadavres, de in Australië verboden film LA Zombies van Bruce LaBruce, de film Captain Berlin vs. Hitler van de controversiële Duitse filmmaker Jörg Buttgereit, films van de Nederlandse kunstenaar/filmmakers Arno Coenen en Hester Scheurwater en het symposium "Grenzen verkennen en overschrijden?".
Een nieuwe aanvulling op het programma zijn optredens van underground dichters met o.a. Diana Ozon, Nick J. Swarthe en DASTRUGISTENDA uit Gent.


Hoofdgast: Jörg Buttgereit
Jörg Buttgereit's films staan bekend om de controverse die deze wereldwijd hebben veroorzaakt. Nekromatik heeft Jörg Buttgereit zelfs de titel van Duitslands ‘Most Wanted filmdirector’ opgeleverd. In de loop der jaren hebben zijn films echter het respect gekregen die ze verdienen.
De befaamde regisseur neemt Nekromantik 1 en Schramm mee ter vertoning en hij zal een kort filmprogramma samenstellen met zijn korte films. Tevens is van hem een hoorspel, in het Duits, te beluisteren en zal hij deelnemen aan het symposium "Grenzen verkennen en overschrijden?".


Eerste filmtitels BUT2010
Tragicomedie Cadavres(2009) van regisseur Eric Canuel opent het BUT film festival. De film is gebaseerdop het boek Cadavres van François Barcelo. De film heeft zeer uiteenlopende reacties gekregen sinds de release vorig jaar, maar door onze programma commissie unaniem tot zeer BUTwaardig is bestempeld.
De door Australië bestempelde ‘Gay Zombie Porn’ en zodoende verboden film LA Zombies(2010) van regisseur Bruce LaBruce is opgenomen in het filmprogramma. LaBruce reageerde laconiek op het verbod door de Australian Film Classification, ze hebben volgens hem nog wel de ‘softcore version’ van zijn film gezien.
Tijdens het festival zal de Nederlandse première van Captain Berlin vs. Hitler(2009) te zien zijn.
De film is bewust camp, met hilarische fake sets en volledig overdreven karikaturen. Nooit saai, een must-see: wie anders dan Buttgereit kan Hitler, Dracula en een superheld samenbrengen.


Symposium ‘Grenzen verkennen en overschrijden?’
Wat is een kwaliteitsfilm en wie bepaald dit? (vrijdag 10 september)
Om de normen en grenzen van kwaliteit te verkennen wordt dit jaar voor het eerst een symposium georganiseerd met het titel “Grenzen verkennen en overschrijden?”. Aan de hand van filmfragmenten, samengesteld uit werk van de deelnemers, wordt het thema ingeleid en de discussie gestart met de andere deelnemers en het aanwezige publiek. Onder leiding van moderator Anneroos Goosen komen de deelnemers uit verschillende disciplines van het BUT aan bod. Deelnemers zijn o.v.: Jörg Buttgereit (Underground filmmaker en producent, Berlijn) en Hester Scheurwater (controversieel filmkunstenaar, Rotterdam), Powerplant (filmkunstenaarsduo, Venlo/Utrecht), DASTRUGISTENDA (dichter, Gent).


Line-up Muziek en Performance programma
Muziek en performances die afwijken van de doorsnee, getuigen van creativiteit en bol staan van eigenzinnigheid en vermaak zullen de BUT avonden afsluiten, met dit jaar elke avond een thema:

-futuristic rituals- met: Akoustic Timbre Frekuentie, Kristus Kut en Om Digidelica
-futuristic erotics- met: Mental Plastic Body Filler en Schulz
-futuristic classic- met: Hexperos en Ybrid
-futuristic party- met: Surfaders en Abattoir Rouge


Underground dichters programma
De Underground dichters zullen de bezoekers verrassen tussen andere geplande performances, optredens en/of film door. Van guerilladichten, dichtperformances tot dichten in de boxring.
In het verlengde van het BUT film festival worden ook hier de grenzen van het toelaatbare opgezocht. De diverse dichtersacties zullen in gepaste stijl de bezoekers van dit BUT festival een stukje undergroundpoëzie meegeven.


BUT film festival
Het BUT Film Festival is het B-movie, Underground en Trash Film Festival met als thuisbasis Breda. Een vergelijkbaar festival is er niet in de Benelux. BUT richt zich op eigenzinnige cinema die afwijkt van de doorsnee film die in de bioscopen en videotheken te vinden is.
Steeds meer bezoekers weten BUT te vinden en te waarderen. Zo ook een groeiend aantal nationale en internationale filmmakers. Films met slechts een fractie van Hollywood-budgetten door makers die niet te weerhouden zijn hun creativiteit de vrije loop te laten. Ieder jaar een sterk randprogramma, met o.a. underground dichters, BUT filmworkshop, BUT jong en nog veel meer activiteiten die met eigenzinnigheid en enthousiasme vormgeven aan de unieke BUTsfeer.


Kaarten voor het BUT film festival kunt u reserveren via de website. Gedurende het festival kunt u kaarten kopen bij de kassa op het festivalterrein.
Gehele programma wordt de laatste week van augustus bekend gemaakt op de website.
Meer info:
www.butff.nl

Labels:

1 Comments:

At 12:02 p.m., Blogger claudia said...

Really interesting articles. I enjoyed reading it. Thanks for sharing a nice info

online

 

Een reactie posten

<< Home