Het Museum van de Fantastische Kunst


Lang geleden was er in Brussel een jeugdhuis dat je niet alleen bezocht voor de sfeer, maar ook omdat er iedere week wel iets waanzinnigs was veranderd aan de locatie. Er werden vloeren uitgebroken om onverwachte doorgangen te creëren, muren werden vol gaten geslagen om de aanwezigen een aanblik te gunnen die ze niet verwachtten en één keer werd de ganse ruimte onder water gezet zodat iedereen bovenop het meubilair stond te dansen. Dit was de speelruimte van kunstenaar Michel Dicken en zijn vzw La Maison Biz-Art Bizarre.
Toen Michel zes jaar geleden een huis kocht vlakbij het bekende Horta-huis viel het hem op dat voor alle kunstrichtingen wel ergens een museum te vinden is... behalve voor de fantastische kunst. Nergens was er plaats voor science fiction-creaties, horrorsculpturen en griezelige schilderijen. Waar moesten kunstenaars heen met hun zelf gefabiceerde zombies en mummies? Waar konden artiesten de creaties waar ze hun vreemdste fantasiën op hadden losgelaten veilig achterlaten? Er was wel La Galerie d'Enfer waar ze tijdelijk konden tentoonstellen, maar een blijvende expo, een museum, dat ontbrak nog.
Tot Michel zijn Museum van de Fantastische Kunst opende... een kruising tussen een spookhuis vol burlesque satire, het kabinet van een gekke geleerde vol griezelelementen en een museum waar foto's, schilderijen, standbeelden en buitenaardse wezens een organisch geheel vormen. Een huiver en een lach wisselen elkaar hier onophoudelijk af. Sommige werken heeft de aandachtige bezoeker reeds kunnen bewonderen op de tentoonstellingen tijdens het Festival van de Fantastische Film en op het Bal des Vampires. (zie fotogalerijen)
De nieuwste expo die het Michel en de zijnen organiseren, staat volledig in het teken van de Heksen van Tarkham. Op amper 100m van het museum is een industriële hal omgetoverd tot een ode aan de denkbeeldige heksen van Tarkham. Verwacht je aan mummies & babies die worden volgepompt met Red Bull. Gespietste heksen worden beschermd door beelden van zombies. Grote dozen dagen jou uit om je hand in hun duistere opening te steken... lees misschien eerst wat de inhoud is en beslis dan of je wel durft. Een kleine rood-purper gekleurde zaal wacht geduldig af op welk heksensymbool jij plaats zal nemen en een sympathieke heks leest jouw toekomst uit de kaarten. Een beetje kunst, een beetje kitch en veel liefde voor het genre zorgen ervoor dat de expo werkt.
Als je van SciFi * Fantasy * Horror houdt dan is dit museum een verplichte stop bij je volgende bezoek aan Brussel!
Museum van de Fantastische Kunst, Rue Americaine / Amerikaanse straat 7, 1060 Brussel (St. Gilles)
Expo Sorcières de Tarkham, Rue de la Glacière / IJskelderstraat 18, 1060 Brussel (St.Gilles)
Geopend op zaterdag & zondag van 14-17u
( Geschikt voor zowel volwassenen, als kinderen)
( Bekijk ook de Aztek-TV fotoreportage in de galerij)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Winter in Pairi Daiza

Collab - Dryad fantasy boudoir

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

L’Imaginaire Erotique au Japon

Infinite Crisis: scorch your enemies with flames of Rao, as Arcane Supergirl!

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Hideo Kojima and Yoji Shinkawa signing session in London

Event - Belle Epoque wintermarkt Bonheiden