Félicien Rops & Edvard Munch


Nog tot 22 juni 2006 loopt in het Brusselse Charliermuseum de tentoonstelling Rops-Munch: Man and Woman.
De vrouw en de man/vrouw-verhouding zijn prominent aanwezig in het oeuvre van beide kunstenaars. Beiden vatten in hun werken de toenmalige tijdsgeest en overstijgen deze tegelijk.
Félicien Rops (1833-1898) schiep een symbolisch universum waar menig fantasykunstenaar zich later op inspireerde. Uit zijn werken gaat tegelijk een onmenselijke wellust en een duivelse dreiging uit.
Edvard Munch (1863-1944) was dan wel begiftigd met een enorm tekentalent, maar zijn psychische trauma's maakten dat zijn naturalistische schilderstijl uit de beginperiode al snel veranderde naar een tot nagenoeg minimalistisch vereenvoudigde en uiterst existentiële worsteling met de angst voor het bestaan. Zijn onmacht om te communiceren uit hij in expressieve en picturaal grensverleggende beelden waarvan De Schreeuw uiteraard het bekendste is.
Beide zijn kunstenaars die iets willen bijbrengen aan de mensheid, dwarsliggers en durvers die meermaals aan de alarmklok hingen om de Angstige Maatschappij op te jagen. Roofdieren die de schaduwkant van de geest tonen. Nietsche'isten die het geraamte van zekerheden verpulveren tussen hun vingers.
Waar: Charlier Museum, Kunstlaan 16, 1210 Brussel (St.Joost-ten-Node)
Wanneer: tot 22/6 van dinsdag tot zaterdag (12-17u)
Prijs: 6€/4€

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Winter in Pairi Daiza

Collab - Dryad fantasy boudoir

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Infinite Crisis: scorch your enemies with flames of Rao, as Arcane Supergirl!

Hideo Kojima and Yoji Shinkawa signing session in London

Event - Belle Epoque wintermarkt Bonheiden