De belegering van een kasteel
Op 4, 5 en 6 mei zullen de huurlingen van de Compagnie van Cranenburgh het statige kasteel Huisbergh nabij de Duits-Nederlandse grens belegeren.
Uiteraard betreft het hier geen echte grenstwist, maar wel een reënactment van gevechten uit de Honderdjarige oorlog. Samen met andere reënacterscompagnieën uit België en Nederland dompelen de Cranenburgs het dorpje 's-Heerenbergh en haar slot om in de grimmige sfeer van 1366.
De sixties uit de 14e eeuw kunnen moeilijk een gouden tijdperk genoemd worden voor het laatmiddeleeuwse Europa. De precieze achtergrond, de verhalen over de 3 pausen en Jeanne d'Arc en het verloop van de Honderdjarige oorlog die tussen 1337 en 1453 Europa verscheurde door de nasleep van een complex feodaal systeem kan je uiteraard snel wikiën.
In 1360 werd een vredespact gesloten tussen Frankrijk en Engeland, de vrede van Brétigny. De Engelse koning Edward zou afstand doen van zijn aanspraak op de Franse koningskroon en kreeg in ruil Aquitanië. Iedereen hoopte dat de chaos, het moorden, plunderen en verkrachten nu zou stoppen.
Lang zou de vrede uiteindelijk niet standhouden, maar ook in de "vredesjaren" kende de bevolking geen pijs of vree. De vele duizenden huurlingen die voor beide strijdende partijen hadden gevochten, werden massaal ontslagen. In grote compagniën trokken ze doorheen het land. Alles wat ze zagen, was mogelijke buit. Een van deze compagnieën op rooftocht was de Compagnie van Cranenburgh, vooral samengesteld uit Hollandse huurlingen.
En in 's-Heerenbergh zullen ze tonen hoe ze de schatten (of het eten) uit een kasteel halen wanneer de hoofdpoort moedwillig gesloten blijft...
Reacties