Kinepolis en BAF lanceren het “Kinepolis Anti-piracy Plan”

Kinepolis en BAF lanceren het “Kinepolis Anti-piracy Plan”
2,5 maal meer filmbestanden gedownload in 2007 dan in 2006
Tijdens een persconferentie presenteerden Kinepolis Group en de Belgian Anti-piracy Federation (BAF) vandaag een vernieuwend anti-piracy programma aan de pers. Het actieplan tegen illegale filmopnames in bioscoopzalen (camcording) kreeg de naam“Kinepolis Anti-piracy Plan” mee. Via het plan wenst Kinepolis zijn maatschappelijkerol binnen de filmindustrie te vervullen, en een model te creëren om camcording actief te bestrijden, de belangrijkste bron van illegale filmdownloads op het internet. Onderzoek toont aan dat er wereldwijd op elk moment meer dan 17 miljoen simultane gebruikers op de 6 grootste peer-to-peer netwerken zijn.
Het plan wordtgelanceerd in België, maar zal uitgebreid worden naar de andere Kinepolislanden.In grote lijnen bestaat het plan uit vier luiken:
1. Het eerste luik betreft de interne aanduiding van een “anti-piracy officer” bij Kinepolis Group, een verantwoordelijkheid waargenomen door de R&D director. Deze voert in permanente samenwerking met anti-piracy organisaties zoals het Belgische BAF een actief Kinepolisbeleid tegen filmpiraterij. De anti-piracy officer zal viade meest aangewezen communicatiekanalen Kinepolisbezoekers sensibiliseren en personeelsleden opleiden.
2. Het plan voorziet ook in een campagne in alle Belgische digitale zalen en op deKinepoliswebsite http://www.kinepolis.com/antipiracy . Deze start op woensdag 28/05/08 en maakt filmfans op zeer confronterende wijze attent op de strafbaarheidvan het illegaal opnemen van filmbeelden en/of –geluiden in de zaal via camera’s of mobiele telefoons. In de trailer wordt het publiek in de zaal aangesproken en aangespoord elke vorm van filmpiraterij in de zaal te melden aan het Kinepolispersoneel.
Dit gebeurt via eeneenvoudig sms’je naar het nummer 3005 met vermelding van “ piraat + [stad] +[zaalnummer]. Leidt de sms tot de vaststelling van een reële overtreding, dan ontvangt de bioscoopbezoeker een geschenkpakket met 5 DVD’s van BAF.
3. Verder ging zopas een intensief opleidingsprogramma van start voor het Belgische Kinepolispersoneel teneinde elke illegale filmopname in de zaal te detecteren en adequaat te rapporteren. Tijdens het afgelopen weekend volgde het Kinepolis-zaalpersoneel reeds een reeks opleidingssessies. Personeelsmeldingen die leiden tot de vaststelling van een reële overtreding worden door BAF beloond met een bedrag van 500 EUR.
4. Alle politiediensten, met wie BAF reeds jaren samenwerkt, krijgen weldra een informatieve folder over camcording in de bus. Bij belangrijke premières zal BAF extra personeel inzetten voor controles in de zalen. Dat gebeurde voor het eerst op20 mei jl. tijdens de première van de nieuwe Indiana Jones film.
Nieuwe facts & figures filmpiraterij
Begin 2007 startte BAF al met een analyseren van de veiligheidsmaatregelen in de Belgische distributieketen (transportfirma’s, distributiecentra, labo’s, bioscopen,enz..). Door het gebruik van digitale technieken is het risico op piraterij in de logistieke keten van bioscopen de laatste jaren sterk gedaald. Illegaal up- endownloaden van films op het Net blijft daarentegen sterk toenemen.
Wereldwijd onderzoek in opdracht van de Motion Pictures Association toonde aan dat in 2007 meer dan 2,5 miljard filmbestanden gedownload werden. Dat is 2,5 keer zoveel als in 2006, een stijging die mede te verklaren is door de hoge breedbandpenetratie in ontwikkelde landen, die blijft stijgen. Op elk moment zijn er wereldwijd meer dan 17 miljoen simultane gebruikers op de 6 grootste peer-to-peer netwerken.
In 9 op 10 gevallen ligt camcording (illegaal opnemen van een film in de bioscoopzaal) aan de bron van de illegale versies die op het Net circuleren.Camcords worden enkele uren na opname via het Internet verspreid door zogenaamde “release groups” en de tape wordt vaak verkocht aan georganiseerde misdaad netwerken die deze gebruiken om illegale DVD’s te fabriceren en te verkopen op grote schaal, slechts enkele dagen na hun opname.
Camcording is ook in België een reëel probleem. De eerste dagen na de filmpremière,vooral bij een internationale release, zijn daarbij het meest risicovol. Onlangs trachtte een bezoeker van Utopolis Mechelen de concertfilm “U2 3D” te camcorden. Begin dit jaar werd in Kinepolis Brussel een 17-jarige jongen gevat terwijl hij een camcord van de laatste Asterix-film trachtte te maken en vorig jaar trachten piraten in Belgische zalen reeds The Simpsons en de laatste Harry Potter film illegaal op te nemen.
Bron: BAF & Kinepolis persconferentie

Reacties

Populaire posts van deze blog

Steampunk Legends - trailer

Event - Trolls et Légendes 2024

Warseer - Warhammer 40K Online Campaign

Event - Les fêtes médiévales de Binche (2024)

Collab - Verbeke Foundation cosplay day 2024

Event - Elftopia 2021

L’Imaginaire Erotique au Japon

Event - Internationale carnavalsstoet Hasselt

Body-Art Festival