DVD-BESPREKING: PERSON OF INTEREST – SEIZOEN 2

DVD-BESPREKING: PERSON OF INTEREST – SEIZOEN 2


Het verhaal
 

In het eerste seizoen van Person of Interest zagen we hoe John Reese (Jim Caviezel), e


en voormalige groene baret en CIA-agent zowat alles en iedereen in zijn leven liet vallen de dood van zijn geliefde, van de straat wordt gehaald door het steenrijke softwaregenie Harold Finch (Michael Emerson, oftewel Ben Linus uit Lost). Finch vertelt aan Reese dat hij na tragische gebeurtenissen op ‘9/11’ in 2001 een supercomputer heeft gebouwd die hij simpelweg de ‘Machine’ noemt. Die gebruikt beelden van veiligheidscamera’s, audiomateriaal en allerlei elektronische communicatie om terroristische aanvallen te kunnen voorspellen voor ze gebeuren. Finch heeft echter ook ontdekt dat ook andere, kleinere misdaden op voorhand kunnen ingeschat worden. Die zijn echter van triviaal belang voor de regering, waardoor er niet wordt ingegrepen en daarom heeft de wetenschapper besloten om de voormalige geheimagent in te huren zodat de twee dankzij hun voorkennis allerlei delicten kunnen verijdelen of voorkomen.

In de laatste afleveringen voor de tweede jaargang kregen we te zien hoe Caroline ‘Root’ Turing, die door de Machine was aangewezen als een ‘person of interest’ (met andere woorden, iemand waar iets mee gaat gebeuren), het duo eigenlijk aan het bedriegen was. Root heeft immers weet van de Machine en had zichzelf tot mogelijk doelwit gemaakt om zo Finch te kunnen vinden en kidnappen. In deze nieuwe jaargang komen we echter al snel te weten dat de softwareontwikkelaar een dergelijk scenario had ingecalculeerd: eenmaal Reese de nodige code heeft ontcijferd, begrijpt hij dat zijn ontvoerde vriend wel eens zou kunnen aangewezen worden als de volgende ‘person of interest’. Desondanks leidt de machine hem eerst naar Leon Tao, een gokverslaafde boekhouder die 8 miljoen dollar van een tak van de Arische Natie heeft gestolen en bijgevolg ten dode is opgeschreven tenzij Reese tussenkomt. Ondertussen blijven een aantal mysterieuze facties achter de schermen aan de touwtjes trekken…


Bespreking

Wie het eerste seizoen van Person of Interest – zoals wij – niet heeft gezien, riskeert even gedesoriënteerd te zijn bij het bekijken van dit tweede seizoen. De verschillende verhaallijnen zitten dan ook vrij ingewikkeld in elkaar, met heel wat personages en organisaties die in de schaduwen actief zijn, waaronder de bevriende flik Lionel Fusco en ‘HR’, een geheim genootschap van corrupte politieagenten waar Fusco zelf deel van lijkt uit te maken. Ook Fusco’s partner, Joss Carter (Taraji P. Henson) staat aan de kant van Finch en Reese. Nieuw in dit tweede seizoen: agente Samantha Shaw, die zich in een recent verleden nog bezighield met de cijfers die door de Machine worden doorgestuurd, maar nu wraak zoekt voor de moord op haar partner.
Aanvankelijk waren we niet erg onder de indruk van Person of Interest: de verhalen voelden wat goedkoop aan, de timing was niet altijd even goed en Jim Caviezel is bovendien een behoorlijk houterige, beperkte acteur. Gaandeweg begonnen we echter steeds meer nuances op te merken. In Caviezels acteerwerk, maar  vooral ook in de verhaallijnen. De meeste afleveringen van Person of Interest kunnen op zichzelf staan en de formule leer je al snel kennen, of Finch en Reese nu een gokverslaafde Aziaat, een verliefde gangster, een hartchirurg, een ongehoorzaam rijkeluismeisje of een gedeserteerde Cubaan moeten beschermen. Na een tijdje begonnen we echter te begrijpen dat deze serie een stuk complexer in elkaar zit dan je zou verwachten: er is wel degelijk nagedacht over de rode draad (of in dit geval: de rode draden) die doorheen de serie loopt. Naarmate het mysterie groeit en er nieuwe subplots en geheimzinnige organisaties worden geïntroduceerd, begin je automatisch ook meer om Person of Interest te geven en te begrijpen waarom deze reeks het zo goed doet op de Amerikaanse zender CBS en al verschillende prestigieuze nominaties (onder andere voor een Emmy) en een paar belangrijke prijzen (waaronder de People’s Choice Award voor beste nieuwe tv-reeks in 2012) in de wacht wist te slepen. Daarmee wordt nogmaals onderstreept dat de twee hoofdverantwoordelijken voor Person of Interest, J.J. Abrams (Alias, Lost, Fringe, Star Trek: Into Darkness, Star Wars: Episode VII) en Jonathan Nolan (die de scripts voor The Prestige, The Dark Knight and the Dark Knight Rises samen met zijn bekender broertje Christopher schreef) haast garant staan voor succesvolle tv-series en films. Dat het uiteindelijk een hond is die – paradoxaal genoeg – voor een aantal van de beste momenten zorgt en die meer humor en menselijkheid in de serie weet te brengen, nemen we er met veel plezier bij. Person of Interest is geen grootse tv, maar wel aangenaam tijdvertier dat nieuwe lagen onthuld voor wie het geduld heeft om de serie te blijven volgen. Ook het bonusmateriaal, waaronder bloopers, commentaar bij de uitstekende en erg spannende slotaflevering voor dit seizoen en de minidocumentaire View from the Machine: 24 Hours Behind Person of Interest zijn overigens leuk om te beluisteren of te bekijken.
Beoordeling serie: **1/2 (uit vijf sterren)
TECHNISCHE FICHE

Regie:  Richard J. Lewis, Chris Fisher, Tred Toye, Jeffrey G. Hunt, e.a.
Scenario: Jonathan Nolan, Michael Sopczynski, Nic Van Zeebroeck, Amanda Segel
Productie: Athena Wickham, Melissa Scrivner-Love, Margot Lulick, e.a.
Fotografie: Teodoro Maniaci, Manuel Billeter, e.a.
Muziek: Ramin Djawadi
Montage: Mark Conte, Ray Daniels III, etc.

ARTISTIEKE FICHE

Jim Caviezel: John Reese
Kevin Chapman: rechercheur Lionel Fusco
Michael Emerson: Harold Finch
Taraji P. Henson: Joss Carter
Amy Acker: Root
Meer info: www.warnerbros.be

Door: Dirk Vandereyken


Reacties

Populaire posts van deze blog

Event - Uchronicité 2024

Event Report Probleem

Event - Geek Village Genk (2024)

Collab - D'Ursel cosplay day (2024)

Event - Uchronicité 2022

Event - Comic Con Antwerp 2022

Burn Zombie Burn (PS3)

Chrono Trigger on DS

Azteekse shamaan in Loki

Confrontation - The Age of the Rag'narok (4th edition Starterset)